Károlyi Sándor születésének 350. évfordulójára rendezett emlékkonferencia, koszorúzás

2019.07.09.
2019. július 12-én pénteken az MNL Károlyi Kutatócsoportja és Nagykároly város Károlyi Sándor gróf emlékére rendezett konferencián emlékezik meg a szatmári béke létrehozójának 350. születésnapjára, az eseményt követően kerül sor a hadvezér és politikus mellszobrának megkoszorúzására.

1669. július 2-án látta meg a napvilágot Károlyi Sándor, Szatmár vármegye későbbi örökös főispánja, aki a Rákóczi-féle szabadságharcban a kuruc és a császári oldalon is harcolt. A sokáig árulóként megbélyegzett politikus volt a fegyveres konfliktust lezáró szatmári béke fő aktora, mivel rájött, hogy az ország kimerült az elhúzódó harcokban. Július 12-én pénteken az ő emléke előtt tiszteleg Nagykárolyban a Magyar Nemzeti Levéltárban működő Károlyi Kutatócsoport.

A Kutatócsoport a konferenciát megelőzően Kaplonyban, a Károlyi család kriptájában koszorúzza meg Károlyi Sándor koporsóját, majd az érdeklődők számára három előadást tartanak Nagykárolyban a Szatmárnémeti Szent István Kör társszervezésében délután 16 órától. Kovács Ágnes Barkóczy Krisztina grófnő férjével, Károlyi Sándorral való levelezését ismerteti, Mészáros Kálmán a politikus, hadvezér itineráriumát mutatja be, Révay Valéria pedig a szatmári főispán nyelvhasználatáról tart előadást a hallgatóság előtt. Károlyi Sándor szobrának koszorúzására a rendezvény után 18:30 perckor kerül sor.

A konferencia ingyenes, az előadásokat magyar nyelven tartják meg. A szervezők minden érdeklődőt szívesen várnak.

Utolsó frissítés:

2019.08.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges