III. Mentés eredetiben | Nemzetközi Konferencia és Workshop

2019. november 20-21.
Szerző: Nemes L. Ágnes
2019.11.27.
Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Mentés eredetiben Konferencia a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületében. A rendezvény az idei évre már nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát, amely még kibővült négy workshop megrendezésével. A kétféle témában tartott gyakorlati foglalkozások a levéltár restaurátor műhelyeiben kerültek megrendezésre, az itt dolgozó restaurátorok közreműködésével. Meghívott előadóként Gajdó Gyula restaurátor művész tartott műhelymunkát a transzparenspapírok restaurálásáról, Lovász Gabriella és Nemes L. Ágnes vezetésével pedig pecsétmásolatokat készítettek a résztvevők.

A konferencián elhangzó előadások témája mutatja, hogy a restaurátoroknak a fő tevékenységük, a restaurálás mellett mennyire összetett feladataik is vannak. Fontos, hogy beszéljünk arról, és lássuk, hogy a restaurátoroknak milyen felkészültséggel és szakértelemmel kell rendelkezniük ahhoz, hogy képesek legyenek magas színvonalon eleget tenni a modern állományvédelmi elvárásoknak és módszereknek.

Az elkövetkező években tovább szeretnénk folytatni ezt a hagyományt, és ezzel együtt a workshopok megrendezését is, ami a rendkívül nagy érdeklődés miatt a konferenciától függetlenül is megrendezésre kerülhetne. Reméljük, a jövőben ezzel egy olyan új lehetőséget biztosíthatunk a restaurátoroknak, aminek nagy hasznát vehetné mindenki a munkája során. Mindenképpen nagy jelentősége lenne az ilyen találkozási lehetőségeknek, az ismeretek ezúton történő továbbadásának.

Megnyitójában Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója örömét fejezte ki, hogy ez már a harmadik állományvédelmi konferencia, amelyet személyesen nyithat meg. Köszöntötte a külföldi előadókat, majd beszélt a nemzetközi kapcsolatok fontosságáról.

Az MNL Szakmai Koordinációs Igazgatóságának vezetője, Németh László Sándor köszöntőjében kiemelte, a Magyar Nemzeti Levéltár legfontosabb célja, hogy az általa őrzött kulturális közjavak minél szélesebb hozzáférését biztosítani tudja. A MNL Szakmai Koordinációs Igazgatósága keretében 23 munkatárssal működő Állományvédelmi és Reprográfiai Osztály is ezt a munkát segíti. Központi szervezeti egységként támogató, segítő attitűddel, a szakmai irányok és módszertanok kidolgozásával, azok koordinációval végzi nem mindig könnyű feladatát.


 
A III. Mentés eredetiben Nemzetközi Konferencia első előadója, Bernád Rita-Magdolna, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár főlevéltárosa az intézmény restaurátor műhelyének közelmúltban történt létrehozását mutatta be részletesen, kiegészítve az ott folyó restaurátori tevékenységgel. A következő előadók, Nikoltity Visnja, a Vajdasági Levéltár restaurátora és Dr. Tomity Ana, az Újvidéki Technológiai Egyetem mikrobiológusa voltak, akik előadását Mladinov Kartag Sarolta fordította. A prezentáció a Vajdasági Levéltár és az Újvidéki Egyetem együttműködéséről számolt be a levéltári iratokra veszélyes penészgombák fertőtlenítésére vonatkozó kutatásokról. P. Holl Adrienn, a Budapest Főváros Levéltárának főosztályvezetője egy katasztrófa utáni iratanyag mentéséről számolt be a Ráday Levéltár példáján keresztül.

 Az ebédszünetet követően Hegedűs István informatikus és Nemes L. Ágnes főrestaurátor szemléltették, az MNL idei mintaprojektjének, a megyei címeres oklevelek digitalizálásának folyamatát. Sipos Tamás a Magyar Néprajzi Múzeum költözése kapcsán  a költözésre váró műtárgyak állományvédelmi felmérését, tisztítását, konzerválását, csomagolását mutatta be. Végül a szekció záróelőadója, Hotz Evelin, az Országos Széchényi Könyvtár restaurátora ismertette diplomamunkáját, két celluloid borítású könyv restaurálásának menetéről, tanúságairól.


 
Az utolsó szekciót Szlabey Dorottya az MNL főrestaurátora kezdte, előadásában a tintamarás okozta károsodásról, a folyamat megállításának, kezelésének lehetőségeiről beszélt a hallgatóságnak. Őt Gajdó Gyula követte, aki a transzparens papírokat, köznapi nevükön pauszpapírokat ismertette, amely témához kapcsolódót, a másnap megrendezésre került egyik workshop, az Országos Levéltár Úri utcai Restauráló műhelyében. A konferenciát Tóbi Klára, a BFL főrestaurátora zárta, aki két pergamen borítású könyv restaurálásának munkafolyamatait és kihívásait ismertette.
 
Fotók: Lantos Zsuzsanna OL

 

Utolsó frissítés:

2019.12.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges