Górcső alatt az 1526-1570 közötti iratok online adatbázisa

2024.09.02.
A mohácsi csatát követő évtizedek a levéltári iratok tükrében címmel közös workshopot rendez a Magyar Nemzeti Levéltár és a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete. A rendezvényen a részvétel ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz között.

A szeptember 10-én, kedden a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében bemutatják az Adatbázisok Online felületén elérhető, Reformáció kora című adatbázist is, amely a mohácsi csatát követő évtizedek levéltári forrásainak alapvető tárhelye. A workshop 10 órától kezdődik a levéltári palota kiállító-és konferenciatermében.

Fontos tudni, hogy az adatbázis 2024-ben jelentősen bővült, március 31-től már 40 ezer 863 rekord (29 ezer 113 darab irat), 109 ezer 662 felvétel érhető el a felületen. 

https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/adatbazis/reformacio-kora-mnl-ol-1526-1570

 

Segítség a kutatáshoz

A magyar történelem meghatározó eseménye volt, amikor közel ötszáz esztendeje, 1526. augusztus 29-én az Oszmán Birodalom csapatai megsemmisítő vereséget mértek a mohácsi síkon II. Lajos magyar király hadseregére. Ehhez az eseményhez kötik a középkori Magyar Királyság bukását, egyáltalán, a magyarországi középkor végét. Az Országos Levéltárban a magyarországi középkorkutatás elősegítésére a levéltáros elődök 1875-től kezdődően kigyűjtötték a magyar történelem viszontagságos évszázadait túlélt és sokfelé szétszóródott levéltári anyagból az 1526 előtt keletkezett iratokat. Ez a gyűjtemény a Diplomatikai Levéltár, amelyben ma már több mint 108 ezer oklevél található, és amely adatbázis segítségével csaknem húsz, online pedig közel tíz éve kutatható.
 

Hiánypótló munka

A mohácsi csata nemcsak egy korszak végét, hanem egy új korszak kezdetét is jelentette. A csatát követő évtizedek forrásadottsága azonban sajnos semmiben nem különbözik az 1526 előttitől, kutatásához azonban a levéltár nem rendelkezik egy a fent említetthez hasonló segítséggel. A Magyar Nemzeti Levéltár 2016 tavaszán kezdett bele abba, hogy ezt a munkát az 1526 utáni iratokkal folytassa. Az Országos Levéltár 1526. augusztus 29. és 1570 között keletkezett iratainak feltárása, feldolgozása, digitalizálása és publikálása kezdetben a Reformáció Emlékbizottság (2018. június 30-ig), majd a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Az MNL OL 1526–1570 közötti iratainak feldolgozása és online publikálása” című K 128695 azonosítószámú pályázat (2018. szeptember 1. és 2024. március 31. között) támogatásával indulhatott el, majd folytatódhatott.
 

Megújult felület

Az iratok feldolgozását egy online elérhető adatbázis karbantartó felületen végezték. Összesen 45 ezer 426 rekordot rögzítettek. Legtöbb rekordot az E 148 (Magyar Kamara Archivuma, Neo-regestrata acta) állagból dolgoztak fel (több mint 14 ezer rekord). Az iratokban fellelhető neveket az MNL névtéradatbázisába is felvették, a névvariánsok nélkül 12 ezer 878 személy neve, tisztségei és kapcsolatai kerültek be az adatbázisba, amelynek publikus, első verzióját 2018. október 30-án mutatták be az MNL reformációs projektzáró rendezvényén. Az adatbázis rekordok és a hozzájuk kapcsolódó digitális képek 2020. január 22-től már a megújult felületen érhetők el. 
 

Várják a jelentkezőket

A workshopon neves történész-kutatók számolnak be arról, hogy kutatásaikhoz milyen segítséget nyújt az adatbázis. Az érdeklődők megismerhetik az előadók kutatási témáit, a Mohács utáni korszak izgalmas történeti kérdéseit, egyúttal számos gyakorlati tanácsot is kaphatnak az adatbázis gyakorlati használatához.  A részletes program a csatolmányban megtekinthető.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz között. Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők!

 

Csatolt állományok: 

Utolsó frissítés:

2024.09.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges