Erdélyi fiatalok kapnak képet a Levéltárban folyó munkáról

Szerző: Borsodi Attila
2024.02.28.
A modern levéltári technológiákról, az új irányokról és kutatási lehetőségekről tartanak előadást a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) munkatársai március 8-án Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen.

Az MNL delegációjának tagjai az intézmény Törtélem és Filozófia Kara Magyar Történeti Intézete hallgatóinak adnak majd elő. A kolozsvári Magyar Történeti Intézet – más hasonló intézetekkel együtt − az új tanügyi törvény alapján 2012-ben alakult meg, célja a történelem és rokon tudományai magyar nyelvű egyetemi szintű oktatásának összefogása, szervezése és támogatása. Az intézet berkein belül képzik a levéltárosokat is.

Az eseményen a Magyar Nemzeti Levéltár és a Babes-Bolyai Tudományegyetem együttműködési megállapodást ír alá, ezzel újabb állomásához érkezik az MNL és az erdélyi felsőoktatási intézmény eddig is gyümölcsöző kapcsolata. A tervek szerint a felek a jövőben még szorosabbra fűzik együttműködésüket.

Ami az előadásokat illeti, Szabó Csaba, az MNL főigazgatója a 301 éves Magyar Nemzeti Levéltárról beszél majd a hallgatóknak, míg Mikó Zsuzsanna, az intézmény általános főigazgató-helyettese az online elérhető adatbázisokról számol be a fiataloknak. Czetz Balázs, az MNL gyűjteményi főigazgató-helyettese a digitalizációról és az elektronikus ügyviteli folyamatokról, illetve azok eredményeiről ad elő, Hegedűs István, az Informatikai és Innovációs Igazgatóság Digitális Tartalomfejlesztési Osztály vezetője pedig arról számol be a hallgatóknak, hogy miként folyik az iratok mesterséges intelligencia alapú feldolgozása a Magyar Nemzeti Levéltárban.

Kohút Sára, az intézmény Kutatószolgálati és Szakkönyvtári Főosztályának vezetője az MNL e-levéltári rendszeréről beszél majd, Nemes L. Ágnes, az MNL Országos Levéltára Állományvédelmi osztálya vezetője pedig az állományvédelemről és az intézményben folyó restaurálásról tart előadást. Csonka Laura, a Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztály munkatársa a levéltár-pedagógiai feladatokról és munkáról osztja meg gondolatait a hallgatókkal.

 

Utolsó frissítés:

2024.03.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges