Épületséta program indul a látássérülteknek

2022.10.21.
Érintsd meg a levéltárat! címmel, látássérültek számára indít épületséta programot a Magyar Nemzeti Levéltár. Az új szolgáltatás sajtónyilvános bemutatására 2022. október 20-án, csütörtökön 14 órától került sor az MNL Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épületében.

A Pecz Samu tervei alapján épült Bécsi kapu téri levéltári palota számos érdekes apró részletet rejt: a díszes oszlopfők, a nemesi családok címerei és kora elismert alkotójának, Dudits Andornak a falfestményei elevenítik meg a magyar történelem különböző korszakait az épületben. A kultúrához való egyenlő hozzáférés jegyében a közel 100 éves épület nyújtotta egyedülálló látványt a Magyar Nemzeti Levéltár most élményalapú, taktilis épületsétán teszi érzékelhetővé látássérült látogatói számára.

Az akadálymentes kulturális program kidolgozásában a múzeumi, színházi, filmes és turisztikai területen már nagy tapasztalttal rendelkező 90 decibel Projekt segítette a levéltárosokat. A közös munka eredményeként a történelmi képeskönyvhöz hasonló falfestményeket speciálisan látássérültek számára készített taktilis tablókon keresztül, az épület egyedülálló tereit és épületelemeit (szobrok, rácsok, ablakok, ládák) érintés útján tapasztalhatják meg a résztvevők. A levéltári gyűjteményt és a levéltári munkát olyan tárgyakon és eszközökön keresztül ismerhetik meg, amelyeket kézbe is vehetnek.

Az új szolgáltatás bemutatására a levéltári palota Lovagtermében került sor, ahol dr. habil. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy a levéltár már korábban is biztosított lehetőséget mozgáskorlátozott látogatók számára a Bécsi kapu téri épület megtekintésére, azonban régi adósságát törleszti azzal, hogy a hazánkban élő több tízezer látássérült ember számára teszi elérhetővé, élményalapú programjait. Az intézmény a jelenleg 22 megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaz, ezzel is igyekszik segíteni azoknak az embertársainknak, akik nehézséggel küzdenek – tette hozzá a főigazgató.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes-államtitkára átadóbeszédében hangsúlyozta: a kultúra a nemzeti identitás része, amelyhez minden állampolgárnak hozzá kell férnie. A kulturális államtitkárság ezért kiemelt célként jelölte meg a kulturális akadálymentesítést, amelynek megvalósításában a kultúrstratégiai intézményeknek az élen kell járniuk.

A köszöntő beszédeket követően Garadnai Zoltán főlevéltáros tartott épületsétát, amely során látássérült vendégeink a speciális tablók segítségével ismerhették meg az épület díszeit és szekkóit, az írott emlékeink által őrzött tudást, közös építészeti és kulturális kincseinket.
 

Az M5 televízió riportja az eseményről (06:41 perctől)
 

Fotók: Varga Máté (MNL)
 

 

A programról:

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épülete és kiállításai előzetes bejelentkezéssel és helyszíni belépőjegy váltásával látogathatók.

A kedvezményes belépőjegy ára: 1000 Ft/fő (látássérültnek és kísérőjének egyaránt)

Az épületlátogatás hossza kb. 40–60 perc.

Az program időpontegyeztetést követően munkanapokon 9.00–14.00 óra között vehető igénybe.

Vakvezető kutya természetesen hozható.

Minimális csoportlétszám nincsen, maximum 7 főt tudunk fogadni egyszerre.

Mozgáskorlátozott látogatóink számára is lehetőséget biztosítunk mind az épület, mind a kiállítás megtekintésére.

Jelentkezés:

Jelentkezés: leveltarlatogatas@mnl.gov.hu

További információ: +36 1 211 2712

 Szeretettel várunk minden érdeklődőt október 24-től!

Utolsó frissítés:

2022.11.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges