Első alkalommal vesz részt a Levéltár a Tatai Patarán

Szerző: Borsodi Attila
2024.05.23.
Hagyományteremtő céllal idén első alkalommal települ ki a Magyar Nemzeti Levéltár a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválra, amely sorrenden már a XVI. Az eseményen az intézmény levéltár-pedagógusai, közművelődési és állományvédelmi munkatársai bekapcsolódnak a diákoknak szervezett Deák Patara vetélkedőjébe, emellett a munkatársak a fesztivál idejére egy írnoki műhelyt is berendeznek az érdeklődőknek.

Merüljön bele a 16-17. század életének mindennapjaiba, próbálja ki magát korabeli mesterségekben, akkori ételek készítésében is! A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak a nézők számára. Emellett múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok teszik különlegesebbé a programkínálatot – ezzel a beharangozóval csábítják a szervezők az érdeklődőket a május 24-én, pénteken kezdődő XVI. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválra az esemény honlapján. A rendezvény eseménytörténete szerint a tatai várban oszmánok állomásoznak, ahol a megszállók sátorosvárosban laknak. Eközben a keresztények a vár alatt összpontosítják erőiket, ahonnan a fesztivál ideje alatt támadást intéznek az oszmánok ellen, akiket Pálffy Miklós vezetésével legyőznek. Az esemény résztvevői igyekeznek a korabeli hangulatot minél inkább visszaadni, ez igaz az öltözékekre, az eszközökre, de még az étkeztetésre is.
 

Vetélkedő diákoknak

A Magyar Nemzeti Levéltár már pénteken bekapcsolódik az eseményekbe, akkor lesz a Deák Patara, amelyről a program honlapján ezt írják: „A rendezvény első napján, május 24-én, a “Deák Patara – Honvédelmi Nap – avagy bevezetés a puskázás történetébe” és a “Törökméz és Gránátalma – kalandozások a türk világ múltjában és jelenében” elnevezésű vetélkedőket bonyolítjuk le, általános és középiskolások számára.” Ez egy komoly verseny lesz a környékbeli diákoknak, ahová nagyon sok fiatalt várnak. A vetélkedő egyik állomáshelyén az Országos Levéltár munkatársai fogadják majd a diákokat, akiknek egy történelmi irat kapcsán kell feladatot teljesíteniük, és közben a tanulók a témában érdekes ismeretekkel gazdagodhatnak. Szombaton és vasárnap pedig egy másik programmal készülnek az MNL munkatársai, ekkor a berendezett írnoki műhelyben lehet majd az érdeklődőknek saját oklevelet pecsételniük.
 

Cél a tapasztalatszerzés

A levéltárnak az első év főként a tapasztalatszerzésről szól, és közben igyekeznek majd a levéltár munkatársai minél több információt átadni az érdeklődőknek, próbálják felhívni a figyelmet az iratok történelmi szerepére, fontosságára. S arra is komoly hangsúlyt fektetnek, hogy elmondják: mekkora szerepe volt egy írnoknak egy-egy uralkodói udvarban. Ha a „kísérlet” eredményesen zárul, akkor a Magyar Nemzeti Levéltár a következő években is részt vehet majd a Tatai Patarán.

 

Utolsó frissítés:

2024.05.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges