Elismerték a közösségi segédletkészítők áldozatos munkáját

Szerző: Borsodi Attila
2024.02.27.
Megköszönte négy közösségi segédletkészítő munkáját hétfőn délután a Magyar Nemzeti Levéltár, az önkéntesek az állami anyakönyvek gépi feldolgozásához készítettek tanítóanyagot. A közösségi segédletkészítőknek raktárlátogatást szerveztek, emellett a munkájukat ajándékutalványokkal ismerték el.

Az ünnepségen Szatucsek Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Informatikai és Innovációs Igazgatóságának vezetője köszöntötte a közösségi segédletkészítőket, és kiemelte: nagyon fontos az a munka, amiben a levéltár és az önkéntesek közösen dolgoznak.

Mikó Zsuzsanna, az MNL általános főigazgató-helyettese örömét fejezte ki, hogy az új technológia adta lehetőségeket használni tudják a levéltári iratanyag feldolgozásban, amibe nagyon sokan be tudnak kapcsolódni. – Nem is tudom mi lenne velünk önök nélkül, hiszen a levéltáros kollégák munkaideje, kapacitása és lehetőségei nagyon végesek. Köszönjük, hogy az anyakönyvi feldolgozásban és az új lakosságcsere-programban részt vesznek. Azt tudjuk ígérni, hogy még több ilyen program lesz, amibe önök mellett még többen be tudnak kapcsolódni – mutatott rá az MNL általános főigazgató-helyettese. Mikó Zsuzsanna az eseményen ajándékutalványokat adott át a közösségi segédletkészítőknek, amelyeken az érintettek levéltári kiadványokat és/vagy ajándéktárgyakat vásárolhattak.

Az önkénteseknek raktárlátogatást is szerveztek, amelyet Szirtes Zsófia főlevéltáros tartott, ennek során az önkéntesek eredeti formájában megtekinthették a 2021-ben lezajlott, első közösségi segédletkészítő projektben feldolgozott 1828. évi összeírást.

A Magyar Nemzeti Levéltárban folyó nagyszabású, több szakaszban megvalósuló anyakönyvi digitalizálási projekt túlmutat az iratok digitalizálásán. További cél, hogy az anyakönyvekben található adatokat kereshetővé tegyék, a kinyert adatok összekapcsolják és adatbázisban közzé tegyék.  Ebben a munkában nyújtott önzetlen segítséget a Szerényi Ildikó főlevéltáros által vezetett és Zotter Ferenc által összeállított csapat, amely a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület tagjaiból állt. Szecsődi Mariann, Kovács Zoltán, Rudas György és Zotter Ferenc ötszáz polgári anyakönyvi oldal annotálását végezte el a Magyar Nemzeti Levéltár által kifejlesztett alkalmazásban. A közösségi segédletkészítők olyan tanítóanyagot hoztak ezzel létre, amelynek alapján a mesterséges intelligencia képes lesz értelmezni az anyakönyvekben olvasható adatokat.


Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL OL)

 

Utolsó frissítés:

2024.03.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges