Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Színház

2019.04.09.
2019. április 4-én együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Színház. A megállapodás keretében a Levéltár kapcsolódó dokumentumaival és iratanyagával segíti a Nemzeti Színház történetének feldolgozását, bemutatását.

A Nemzeti Színház épületében tartott sajtótájékoztatóra Dr. Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója meglepetéssel készült: magával hozta az 1840. év törvénykönyvét, amelyben az 1837-ben alapított Pesti Magyar Színház Nemzeti Színházzá való átnevezését rögzítették.

 

Szűcs Nelli, Dr. Szabó Csaba és Vidnyánszky Attila
Fotók: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

 

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy a két intézmény évadonként  két nagyobb tárlatot tervez, melynek anyagai folyamatosan bővülnek az éppen bemutatásra kerülő darabokhoz kapcsolódó iratanyaggal is. A színházigazgató tervei között a Nemzeti Színház épületének történetét bemutató reprezentatív kötet is szerepel, melynek összeállításában szintén számítanak a Magyar Nemzeti Levéltár segítségére.

 

Dr. Szabó Csaba és Vidnyánszky Attila
Fotók: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

 

Siklós Mária, a Nemzeti Színház Bajor Gizi parkban álló épületének tervezője a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a 2002-ben megnyitott épület birtokában lévő eredeti terveit a Magyar Nemzeti Levéltárnak adományozza. Az épület tervezésével kapcsolatos élményeiről, inspirációról mesélve hangsúlyozta: fontos az intézmény történetisége a  tervezéskor,  a múltnak benne kell lennie az épületben.

A Nemzeti Színház művészei Szűcs Nelli és Berettyán Sándor is az általuk képviselt intézmény történetiségének jelentőségére hívták fel a figyelmet, a nagy elődökről meséltek, akiknek történetei a régi korok dokumentumainak segítségével elevenednek meg a színháztörténetben.

A közös munka első állomása szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napja alkalmából nyíló kiállítás lesz, ahol a Nemzeti Színház 1837-es épületének megvalósult és meg nem valósult tervpályázatainak dokumentumait mutatják be.

 

Utolsó frissítés:

2019.05.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges