Digitális Kincsek – Európa megteremtése – Kiállításmegnyitó

Szerző: Fényes Erika
2022.08.31.
Sok érdeklődőt vonzott az egyedülálló transzmédia kiállítás megnyitója, mely Európa történetét hat európai ország különleges dokumentumain keresztül, digitális eszközök segítségével mutatja be. Az Európa megteremtése – Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza című tárlat megnyitójára 2022. augusztus 30-án került sor a Várkert Bazárban.

Kőrösi Gábor, a Várkapitányság Zrt. kommunikációs- és marketingigazgatója a kiállítást megnyitó beszédében örömét fejezte azzal kapcsolatban, hogy Nemzeti Hauszmann Program keretében felújított Várkert Bazár az egyre gyarapodó látogatóközönség mellett, egyre több visszatérő kiállítópartnerrel is büszkélkedhet. Ezek közé a partnerek közé tartozik a Magyar Nemzeti Levéltár is, amely intézmény harmadik alkalommal választotta kiállítása helyszínéül a Budai Vár impozáns épületét.

Szatucsek Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Informatikai és Innovációs Igazgatóság igazgatója köszöntőbeszédében elmondta, hogy a kiállítás 54 dokumentumot jelenít meg különböző formában, eredetiben, másolatban, installációként, a digitális katalógus részeként vagy a játékokon keresztül. Az 54 dokumentum – 54 színes üvegcserép a múltból, melyek a kiállítás nézői számára lélegzetelállító, színes, kaleidoszkóp formákká állnak össze – tette hozzá az igazgató.

Dr. Majtényi György főlevéltáros, a kiállítás kurátora rámutatott: a tárlat legfőbb célja, hogy hat európai nemzet különleges dokumentumain keresztül megteremtse azt a horizontot, ahonnan szemlélve történelmünk valamennyi európai számára közös történelemként látható. A kurátor beszámolt arról is, hogy a kiállítás iratait európai országok levéltárainak munkatársai gyűjtötték össze, s rendezték egymás mellé négy lehetséges nézőpont – Európa szellemisége, sokfélesége, az európai kereszténység és a felvilágosodás öröksége szerint. A kiválogatott dokumentumok erről, és ezen keresztül Európa történelméről vallanak, illetve lehetőséget kínálnak arra, hogy a kiállítás látogatója maga is kialakítsa a saját képét Európa és az európaiság történelméről.

Az Európa Digitális Kincsei című kiállítás-sorozat harmadik – egyben befejező részeként nyíló tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása. A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre:

Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig

Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás

Európa megteremtése – Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza

Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)
 

A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. A digitális technológiák teremtette lehetőségeknek köszönhetően kiállítások több országban egyszerre tekinthetők meg, mivel a helyi dokumentumok eredeti, a külföldről „kölcsönzött” iratok digitális példányai szerepelnek a tárlatokon.

Az írásos emlékek szélesebb körű megismertetése érdekében az alkotók igyekeztek kitörni a hagyományos kiállítási sablonok kereteiből. A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközeinkre. A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

 

Videós összefoglalónk a megnyitóról:

 

Az ingyenesen megtekinthető kiállítás az Európai Unió Kreatív Európa Programja részfinanszírozásában jött létre a Várkapitányság támogatásával.

A tárlat megtekinthető 2022. szeptember 1. és október 30. között a Várkert Bazárban, minden héten csütörtöktől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között.

Kérjük, hogy az aktuális nyitvatartásról tájékozódjon a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján.

!!!AKTUÁLIS!!!

Kedves Látogatók!

Kiállításunk 2022. szeptember 3-án technikai okok miatt zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

 

Utolsó frissítés:

2022.09.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges