Beszámoló a XXIII. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencián való részvételről

Szerző: Lökkös Mónika
2023.11.13.
2023. október 9 és 13 között a Székelyudvarhelyen megrendezett XXIII. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencián a magyarlakta területekről számos intézmény szakemberei vettek részt. Az eseményen Nemes L. Ágnes osztályvezetőasszony és Lökkös Mónika restaurátor tartott előadást.

Magyarországról többek között az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Széchényi Könyvtár munkatársai, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárai és a restaurátor szakon tanuló hallgatók képviseltették magukat a konferencián. Székelyföldről is több település Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Marosvásárhely múzeumainak és levéltárainak wrestaurátorai vettek részt a konferencián.

A konferencián a Magyar Nemzeti Levéltár részéről Nemes L. Ágnes osztályvezetőasszony, a restaurátori dokumentáció készítés „történetét”, múltját idézte fel, a jelenlegi dokumentációs módszerekről beszélt, és a jövőbe mutató lehetőségeket és ezek kérdéseit tárgyalta. Lökkös Mónika, restaurátor oklevelekre vonatkozó kiállítási és iratkölcsönzési protokoll lépéseit és szempontjait mutatta be előadásában, valamint a megfelelő kiállítási körülmények biztosításának lehetőségeiről beszélt.

Az előadók a legkülönfélébb témákról beszéltek a Pray-kódex, vagy a Szentjobb ereklyetartó másolatán keresztül egészen a mészbetétes kerámiák restaurálásáig. Szó volt etikai kérdésekről a restaurálás során, újrarestaurálásokról és rekonstrukciókról, gyűjtemény gyarapodással kapcsolatos témákról, múlt század folyamán megjelent „restaurátor” szakkönyvről, művészettörténetileg fontos üvegablakokról.

A három napos esemény során két román anyanyelvű restaurátor is tartott prezentációt magyar kollégájuk tolmácsolásával, a vatikáni könyvtárban végzett munkájával kapcsolatosan, illetve festett ládák restaurálási folyamatáról.

A találkozó során mind a fiatal, mind az idősebb generációhoz tartozó szakembereknek lehetősége nyílt a szakmai kérdések megvitatására. A konferencia napok két délutánján láthattuk a székelyudvarhelyi vár feltárásának legújabb régészeti eredményeit, és ellátogattunk az agyagfalvi templomba, ahol jelenleg zajlanak a feltárási, restaurálási munkálatok.

Csütörtökön és pénteken két napos tanulmányút keretében megismerkedhettünk a környék építészeti és művészettörténeti különlegességeivel. Székelyföldön nagy számban megtalálhatóak festett kazettás mennyezetű és freskókkal díszített templomok, melyek a terület kulturális kincseihez tartoznak. A falfestések több évszázad nyomait őrzik, melynek rétegei, mind egy-egy korszak művészeti irányzatáról árulkodtak. A tanulmányút során ellátogattunk Székelyföld megbúvó kis falvainak ezen templomaiba. Az első napon szász evangélikus templomokat tekintettük meg Garaton, Kőhalmon, Sövénységen, Szászbudán, Rádoson és Miklóstelkén. A második napon Egrestő, Gyulakuta településeken található református templomokat, Erdőszentgyörgyön a Rhédey kastélyt és templomot, valamint a szentdemeteri római katolikus templomot.  A tanulmányút kiemelten fontos állomása volt Marosvásárhely, ahol nemcsak a Vártemplomban, de a Teleki Tékában is látogatás tettünk. A gyűjteményben mintegy 40 ezer idegen nyelvű kötetet őriznek, melyek főként német, latin, francia nyelven íródtak.

A konferencián való részvétel és tanulmányút megerősítette a különböző területen tevékenykedő restaurátorokkal és szakemberekkel való kommunikációt és az jövőbeni együttműködés, valamint a határontúli kollégákkal való szakmai fórum életbentartását.

 

Utolsó frissítés:

2023.11.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges