Amerikai egyetemisták jártak a Bécsi kapu téri levéltári palotában

Szerző: Borsodi Attila
2024.05.29.
Illusztris vendégek, az amerikai Harvard és Yale Egyetemek hallgatói jártak pénteken a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájában. A látogatóknak Fiziker Róbert főlevéltáros tartott iratbemutatót.

Az amerikai, Massachusetts állambeli Harvard Egyetem és a Connecticut állambeli Yale Egyetem húsz-húsz hallgatója látogatott el nyolc kísérővel május 24-én, pénteken délután a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárba (OL). A csoport több budapesti közgyűjteményt érintő tanulmányúton érkezett a Bécsi kapu téri palotába a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár jóvoltából, amely intézménnyel az elmúlt években leginkább a levéltár-pedagógiai területen erősödtek a szakmai kapcsolatok különböző oktatási célú együttműködések megvalósításával.
 

Eredeti meghatalmazás

A diákoknak Fiziker Róbert, az MNL OL 1945 előtti Kormányszervek Osztályának főlevéltárosa tartott iratbemutatót a Bécsi kapu téri levéltári palota kiállító- és konferenciatermében. A szakember tíz olyan irattal készült a hallgatóknak, amelyek a második világháborúval, a holokauszttal és annak előzményeivel kapcsolatosak. A dokumentumokat a Külügy- és Igazságügyminisztériumi Levéltár, továbbá a Kormányzói Kabinetiroda anyagaiból válogatta ki. Fiziker Róbert elsőként az akkori sajtóban nagy nyilvánosságot kapó, 1882-83-as tiszaeszlári per kapcsán mutatta be Eötvös Károly megbízólevelét, amelyet az ügyvéd a koronatanúként szereplő Scharf Móric nagymamájától kapott a jogi képviselet ellátásához.
 

A golyóstoll atyja

A főlevéltáros bemutatta a golyóstoll feltalálójának, a zsidó származású Bíró László Józsefnek az 1938 és 1941 között érvényes útlevelét, amelyből kiderül, hogy a vállalkozó merre járt akkoriban a világban. Fiziker Róbert beszélt az 1945. március végi, rohonci mészárlás előzményei kapcsán egy dokumentumról, amelyet Batthyány Iván 1939. október 12-én írt a magyar főkonzulnak a náci Gauleiterrel közös vadászatról. A főlevéltáros mutatott a Harvard és a Yale Egyetem hallgatóinak egy eredeti, 1941-es sárga csillagot, ami egy pozsonyi főkonzuli jelentés mellékleteként került a levéltárba.
 

Megnézhették a dokumentumokat

Emellett a vendégek megtekinthették Raoul Wallenberg vízumkérelmét 1943-ból, amelyhez csatolva van a néhai svéd üzletember akkori, eredeti fotója is. Megmutatott a főlevéltáros egy svájci és egy portugál kollektív útlevelet is a hallgatóknak, illetve az előadás része volt egy az Odze Klára nevére kiállított svájci követségi igazolás is. Fiziker Róbert bemutatta Horthy Miklós saját kézzel írt levelét 1940-ből, amelyben a politikus maga vallott antiszemitizmusáról, illetve megnézhették a hallgatók Angelo Rotta tiltakozó levelét, amelyet a pápai nuncius írt Sztójay Döme miniszterelnökhöz.

Fiziker Róbert előadása után a hallgatók megtekinthették az eredeti dokumentumokat.

 

Utolsó frissítés:

2024.05.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges