A Magyar Nemzeti Levéltár Tusványoson

2023.07.27.
2023. július 18. és 23. között rendezték meg a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet, ahol a Magyar Nemzeti Levéltár is képviseltette magát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség felkérésére a Jakabffy Elemér sátorban a Romániai kárpótlás. A Magyar Nemzeti Levéltár közreműködése a romániai kárpótlási folyamatban című kerekasztal-beszélgetésen Hegedűs István igazgató-helyettes moderálásával Mikó Zsuzsanna általános főigazgató-helyettes és Szabó Csaba főigazgató mellett Csép Éva Andrea (RMDSZ), a román parlament Maros megyei képviselője vett részt.

A beszélgetés során a hallgatóság megismerhette a Magyar Nemzeti Levéltár által hozzáférhetővé tett, a Szovjet táborok magyar foglyai adatbázisban elérhető orosz kartonokkal kapcsolatos adatszolgáltatás lehetőségét. A Romániában zajló kárpótlási eljárást elősegítendő, a hadifogoly adatbázisban elérhető orosz kartonokról a Magyar Nemzeti Levéltár kétnyelvű (magyar, román) tanúsítványt állít ki. A kiadott tanúsítványok alapján több ezer Erdélyben élő állampolgár élhetett a kárpótlás lehetőségével.


Fotó: Codra Botond

A Bethlen Gábor sátorban A mesterséges intelligencia alkalmazása a Magyar Nemzeti Levéltárban címmel Hegedüs István igazgató-helyettes, Kim Bogook a Kelet-Ázsiai Kutatóközpont igazgatója, Mikó Zsuzsanna általános főigazgató-helyettes Szabó Csaba főigazgató moderálásával mutatta be, hogy miként jelentek meg az új technológiák a levéltár munkájában. A levéltár által létrehozott adatbázisok, digitalizált állományok és az azt feldolgozó mesterséges intelligencia lehetővé tette, hogy korábban elérhetetlen információkhoz jussanak hozzá a kutatók és az állampolgárok. Az új megoldásokkal feltárhatjuk azokat a történelmi és kulturális értékeket, amelyek a magyar közösséget és az egész társadalmat gazdagítják. A kézírásfelismerési technológia és a tanuló algoritmusok több millió oldalnyi levéltári anyag megismerését teszi lehetővé rövid időn belül.

 

Utolsó frissítés:

2023.09.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges