A Magyar Nemzeti Levéltár előadásai a Networkshopon

2022.04.28.
A HUNGARNET Egyesület, az ITM és a Digitális Jólét Program együttműködésével immár 31. alkalommal rendezte meg 2022. április 20-22. között a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciáját, a NETWORKSHOP 2022-t. A fogadó intézmény ezúttal a Debreceni Egyetem Informatikai Kara volt. Idén első alkalommal vettek részt a Magyar Nemzeti Levéltár szakemberei a rangos összejövetelen.

Szerényi Ildikó (Digitális Szolgáltatásfejlesztési Osztály), „Indexelés mesterséges intelligencia és önkéntesek bevonásával” című prezentációjában a Magyar Nemzeti Levéltár 2021 végén lezajlott, nagyszabású önkéntes programjáról értekezett, melynek során a paleográfiai feladattal megbízott 70 önkéntes mesterséges intelligencia által átírt neveket ellenőrzött és hagyott jóvá egy jelszóval védett online felületen. A hathetes program során a programba jelentkezők munkájukkal a kézírás-felismerő szoftver további betanítását és az 1828-as összeírás közzétételét támogatták. Az előadás bemutatta a munkafelületet, az alkalmazott munkaszervezést és az elért eredményeket is.
 

Bánki Zsolt, a Digitális Tartalomfejlesztési Osztály munkatársa, „Hiába Rázom, mégis Tiszalök” című előadásában bemutatta a Magyar Nemzeti Levéltár komplex, heterogén forrásból épített, egységes földrajzi név authority állományának elkészítését, a frissülő MNL-es földrajzi névtérbe történt adatbevitel, adatgazdagítás munkafolyamatát, valamint az adatállományok tisztítására, javítására alkalmazott módszereket. Az implementálásra kerülő új adatmodell – alkalmazkodva a levéltári feldolgozási gyakorlathoz - egyenrangú földrajzi név forrásállományok együttműködő rendszerét fogja megvalósítani. Az előadás egyúttal ismertette a modellt, és bemutatta a történeti források feltárásának tudományos módszertanából fakadó elvárásokra adható megoldásokat is.
 

Szatucsek Zoltán igazgató (Innovációs és Informatikai Igazgatóság), „Genealógiai kézírásfelismerés az EDT projekt keretében” című előadásában a Magyar Nemzeti Levéltár Kreatív Európa program keretében végzett, öt európai társgyűjtemény kézírásfelismerésre irányuló projektjét, annak eredményeit mutatta be, melynek során a résztvevők genealógiai forrásokat dolgoztak fel. Ennek során egyedi fejlesztésű kézírásfelismerő alkalmazást használva, többlépcsős annotálással és valószínűségi indexálással sikerült igen komoly eredményeket elérni.
 

Hegedűs István osztályvezető (Digitális Tartalomfejlesztési Osztály), A második világháborús hadifoglyok és internáltak újbóli „hazatérése” című előadásában a II. világháború alatt foglyul ejtett, és ezt követően a Szovjetunióban hadifogolyként, illetve internáltként nyilvántartott összesen 681 955 magyar nemzetiségű katona, illetve polgári személy nyilvántartó kartonjának 2020 januárjában kezdődött levéltárszakmai és digitális feldolgozási folyamatát, valamint azóta is folyamatosan zajló munka eredményét ismertette. A Szovjet táborok magyar foglyai adatbázist, a gyűjteményben elérhető és kereshető adatokat különböző természetes nyelvi feldolgozó és mesterséges intelligencia alkalmazásokkal és megoldások fejlesztésével, valamint felhasználásával gazdagították a levéltárosok. A gyűjteményt kilenc további, hadifoglyokra és elhurcoltakra vonatkozó adatbázis és lista egészíti ki, melyekben a fellelhető, valamint egy-egy személyre vonatkozó információkat a jövőben gépi algoritmusok kötik majd össze.

 

 

Az előadások felvételei elérhetőek:

https://networkshop.cloud.panopto.eu/Panopto/Pages/Sessions/List.aspx

 

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges