A koreai tanulmányok jelene és jövője Közép- és Kelet-Európában

2023.08.09.
2023. július 13-án immár 22. alkalommal került sor a Central and Eastern European Society of Koreanologists tudományos konferenciájára a CEESOK, a szöuli Chung-Ang Egyetem, a Ma-gyar Nemzeti Levéltár és az Eurázsia Alapítvány együttműködésében. A rangos nemzetközi tanácskozásnak az MNL Pest Vármegyei Levéltára adott otthont “A koreai tanulmányok jelene és jövője Közép- és Kelet-Európában” címmel.

Az ünnepélyes megnyitó Dr. Lee Haesung (Wrocławi Egyetem), a CEESOK elnöke üdvözlő szavaival vette kezdetét, majd H.E. Dr. Hong Kyudok, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete, Dr. habil. Szabó Csaba, a házigazda Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, és Dr. Kim Se-il, a Chung-Ang Egyetem Külföldi Tanulmányok Intézetének igazgatója is köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.

A nagykövet kiemelte beszédében, a magyarországi dél-koreai jelenlét mindinkább növekvő jelentőségét, rámutatva, hogy a koreai a negyedik legnagyobb kontinensen kívüli közösség Európában. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a Koreai Köztársaság Magyarország jelentős gazdasági és beruházási partnere. Ezen kívül kifejezte reményét, hogy a két ország közötti tudományos kapcsolatok tovább fejlődnek.

A Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója részletesen bemutatta az általa vezetett, idén 300 éves intézményt, hangsúlyozva, hogy a tricentenáriumhoz és a főépület centenáriumához kapcsolódó ünnepségsorozat ebben az évben vette kezdetét. Ezen kívül ismertette a 2021-ben alapított Kelet-Ázsiai Kutatóközpont céljait.

Dr. Kim Se-il elismerését fejezte ki a konferencia szervezőinek, továbbá jelezte, hogy a Chung-Ang Egyetem részéről további közös kutatási kezdeményezések várhatóak, aminek szilárd alapja a Közép-Kelet-Európai régió iránti fokozott koreai figyelem.

Ezt követően került sor az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására a Magyar Nemzeti Levéltár Kelet-Ázsiai Kutatóközpontja és a Chung-Ang Egyetem Külföldi Tanulmányok Intézete között. Dr. Kim Bogook és Dr. Kim Se-il, mint a két érintett kutatóhely képviselői írták alá a megállapodást a tudományos együttműködésről. Az esemény nagyszabású voltát és kulturális jelentőségét emlte, hogy Dr. Tóth Mónika és Bajnóczy Csillag a Mugunghwa Tánccsoport képviseletében hagyományos koreai kardtánccal és udvari tánccal szórakoztatta a jelenlevőket.


Fotók: Varga Máté

 

A konferencia szakmai része két különböző témakört ölelt fel: az egyik a koreai nyelv, irodalom és oktatás volt, míg a másik a történelem, kultúra és politika. Az utóbbi témakört két önálló panelre osztották az előadók száma miatt. A prezentációkat követően interaktív kérdések-válaszok formájában eszemcserékre, beszélgetésekre került sor, lehetőséget teremtve az előadók és a résztvevők közötti azonnali párbeszédre. A következő előadások hangzottak el:

 

1. Dr. Pak Antonina: Videó promóciós anyagok használata a koreai nyelv oktatásában. Megközelítések az ukrán tanulók számára

2. Dr. Andreas Schirmer: K-Audio: Hangosan olvasás Koreában, avagy: vajon a hangos könyvek erősítik vagy gátolják a digitalizációt?

3. Dr. Yun Daeseok/Eom Jinju: Érzelmi nevelés a 21. századi koreai társadalomban

4. Dr. Lee Haesung: Civilizációk ütközése és az együttélés keresése: a neokonfucianista Joseon és Matteo Ricci Az ég ura igazi jelentése című műve

5. Dr. Aleksandar ŽivotiĆ: A meghirdetett elmélet és a szocialista testvériség között. Jugoszlávia és a Koreai-félsziget (1950–1980)

6. Dr. Marceli Burdelski: 70 éves lengyel részvétel a Semleges Nemzetek Felügyelő Bizottságában Koreában

7. Dr. Kim Bogook: A 1956-os forradalom és egy észak-koreai orvostanhallgató

8. Dr. Radu Tudorancea: Román és amerikai levéltári források az Észak-Koreai Demokratikus Népköztársaságnak nyújtott román támogatásról a koreai háború idején

 

A nagy érdeklődéssel kísért konferencia záró aktusaként Dr. Schramek László, az MNL PVL igazgatója összegezte a nap eseményeit. Igazgató úr egyúttal valamennyi jelenlevő nevében kifejezte jókívánságait a CEESOK további eredményes működée kapcsán.

 

Utolsó frissítés:

2023.09.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges