A dinárhamisítók nyomában – Bicskey Elek vajdasági tanító pénzhamisítási ügye, 1928–1929

2020.12.07.
A L’Harmattan Kiadó és a Magyar Nemzeti Levéltár közös kiadványaként jelent meg idén A dinárhamisítók nyomában – Bicskey Elek vajdasági tanító pénzhamisítási ügye, 1928–1929 című kötet Berkes József nyugalmazott főlevéltáros (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára), Kántás Balázs főlevéltáros (MNL OL), Szabó Piroska könyvtáros (Országos Széchényi Könyvtár) és Szerényi Ildikó főlevéltáros (MNL OL) szerkesztésében.

A pénzhamisítások az 1920-as évek gazdasági helyzetében viszonylag gyakori bűncselekménynek számítottak, és amint arról a nemzetközi visszhangot kiváltott frankhamisítási botrány is tanúskodik, szálaik gyakran a legfelsőbb körökig értek. A könyv középpontjában egy eddig ismeretlen, első pillantásra kisebb szabású bűncselekmény áll: Bicskey Elek vajdasági születésű magyar tanító 1928-as dinárhamisítási ügye, amely ugyan csak az ő letartóztatásával és börtönbüntetésével zárult, leleplező vallomása mégis arra enged következtetni, hogy a korabeli magyar szélsőjobboldali társadalmi szervezet, az Ébredő Magyarok Egyesülete megbízásából cselekedett. A Szerb–Horvát–Szlovén Királyságot bomlasztani kívánó, kudarccal végződött feltételezett akció rekonstruálása egyúttal alkalmat ad arra, hogy egy történettudományi mélyfúrás keretében körképet kapjunk az 1920-as évek eszme-, társadalom- és politikatörténetéről. A kötet szerkesztői arra tettek kísérletet, hogy az egyedi bűncselekmény rendelkezésre álló forrásanyaga mögötti tágabb összefüggéseket, szélesebb kontextust is feltárják, újszerű betekintést adva a Horthy-korszak első évtizedének világába, az első látásra köztörvényes bűncselekmény mögött pedig talán politikai indíttatás, és egy esetleges diverziós jellegű, titkosszolgálati akció is felsejlik. A kötetről a Kossuth Klubban dr. Zinner Tibor történész, egyetemi tanár, a kiadvány szaklektora beszélgetett a szerző-szerkesztők közül Szabó Piroskával, Szerényi Ildikóval és Kántás Balázzsal virtuális könyvbemutató keretében, amely felvételről megtekinthető. 

A kutatás előzményét képező könyv, a „Belső várkastély”: Bicskey Erzsébet, egy fiatal lány naplója, 1940–1946, mely a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára gondozásában jelent meg, 2019-ben forráskiadvány kategóriában az Év Levéltári Kiadványa elismerésben részesült.

A kötetet online bemutatójára 2020. december 2-án a L'Harmattan Kiadó és Kossuth Klub szervezésében került sor: https://fb.watch/29E4I5jtaj/

 

 

Utolsó frissítés:

2021.01.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges