A családtörténeti kutatásokról tartottak előadást Csömörön

Szerző: Garadnai Zoltán
2024.10.07.
Folytatódott október 3-án, csütörtökön a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a csömöri Sinka István Községi Könyvtár közösen szervezett történelmi ismeretterjesztő sorozata. Garadnai Zoltán főlevéltáros moderálása mellett Kovács Eleonóra levéltáros, történész, az MNL Fejér Vármegyei Levéltárának munkatársa előadását hallhatták az érdeklődők.

Két éve, 2022-ben indult a Magyar Nemzeti Levéltár és a csömöri Sinka István Községi Könyvtár A történelem házhoz jön – beszélgetések a múltról elnevezésű ismeretterjesztő sorozata, amelyet a nagyközség önkormányzata is támogat. Ez alkalommal Kovács Eleonóra levéltáros, történész tartott képekkel gazdagon illusztrált, interaktív és nagy sikerű előadást.

Az előadó részletesen ismertette, személyes példákat is megemlítve, a családtörténeti kutatások szerepét és jelentőségét. Előadásában elsődlegesen az anyakönyveken túli kutatási lehetőségeket mutatta be, ismertetve a különböző levéltári források szerepét és jelentőségét. A kutatást minden esetben a családi dokumentumokkal és a családi legendák igazságtartalmának feltárásával kell kezdeni. Ez utóbbiak gyakran nem igazolhatók a levéltári forrásokkal, de sokszor olyan összefüggésekre hívják fel a figyelmet, amelyek a levéltári dokumentumokból nem állapíthatók meg. A gondosan és logikusan egymásra építkező előadás konkrét eseteken keresztül mutatta be egy-egy forrástípus kutatásának lehetőségeit, azok szerepét a családtörténeti kutatásokban, amelyet az előadó széles – társadalom és kapcsolat történeti háló – kontextusba helyezett.

Az előadás lényegében egy élettörténeten keresztül ment végig, bemutatva, hogy egy-egy életszakaszhoz kapcsolódva milyen levéltári források, adatbázisok állnak a családtörténetet kutató rendelkezésére. A kutatásra ugyanis mindenki számára lehetőség nyílik, hiszen az ingyenes, az adatbázisokhoz való hozzáférés lehetséges, vagyis az érdeklődők feldolgozhatják a saját családjuk történetét, amely olyan szenvedéllyé válhat, amelytől leszokni nem lehetséges.

Az előadás nagyon fontos része volt a levéltári adatbázisok ismertetése. Az anyakönyvek, az összeírások, képek és térképek segítenek a kutatók számára abban, hogy a lehető legteljesebb forrásbázisra építkezve írják meg a saját családjuk történetét. Az előadó nagy súlyt fektetett arra, hogy elsősorban a csömöri vonatkozású források elérhetőségét mutassa be, így közelebb hozva a nagyszámú hallgatóságot a levéltárak csömöri vonatkozású kincseihez.

A sorozatunk folytatódik, november 7-én Hermann Róbert Széchenyi-díjas magyar történész az aradi vértanúkról, illetve december 5-én Kalmár Melinda magyar történész, irodalmár a Kádár rendszerről fog előadást tartani.

Utolsó frissítés:

2024.10.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges