1956 - Hármas könyvbemutató a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában

2016.10.24.
2016. október 20-án a Libri Könyvkiadó és a Magyar Nemzeti Levéltár három, az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó kötetet mutatott be közös rendezvényén.

E könyvek megrázó, korábban ismeretlen egyéni sorsokat tárnak elénk, amelyek révén megismerhetjük ’56 valódi színeit, a megélt történelmet. Megelevenednek előttünk a forradalom eseményei, valamint az ezt követő megtorlás hétköznapjai.

A köteteket ismertető kerekasztal-beszélgetésen részt vett a három szerző, illetve szerkesztő: Majtényi György, Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba, továbbá Rainer M. János történész, Dési Éva, az ’56-os események egyik résztvevője és Ótott-Kovács Attila, Bartos Margit naplóíró fia.

A könyvek megírásának és szerkesztésének ”műhelytitkain” kívül a beszélgetés az ’56-os események egy kevésbé ismert oldalát, nevezetesen a személyes történelmet tárta elénk. A Forradalom! – 24 megtalált történet és a Margó naplója 1959–1959 című kötetek ugyanis a forradalom és szabadságharc ideje alatt kibontakozott egyéni sorsokat jelenítenek meg, ezzel kapcsolatban osztotta meg a hallgatósággal megrázó élményeit Dési Éva. A harmadik, A terror hétköznapjai című könyv a forradalmat követő megtorlást mutatja be, szintén egyéni sorsokon keresztül. A tartalmas beszélgetést Lukács Bea, a Történeti Interjúk Tára, Országos Széchényi Könyvtár munkatársa moderálta.

Szőts Zoltán Oszkár beszámolója az eseményről

 

Az október 20-án bemutatásra került kötetek:

A Forradalom!- 24 megtalált történet
A Majtényi György, Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba szerkesztésében készült kötetben olyan szegmensei elevenedik meg az ’56-os forradalom napjainak, amelyek a szereplők által átélhetővé teszik a történelmet.

A forradalmár műegyetemista lány, a felkelőkhöz átálló katonatiszt, a szabadságharc bukása után még hetekig a Mecsekben harcoló fegyveres. Várandós felesége mellől börtönbe hurcolt tanár, házi feladatáért lecsukott gimnazista, fiát a harcból hazaváró anya – megrázó, korábban ismeretlen történetek tárulnak elénk a kötetben ’56 mindennapi hőseiről. A kötetből megismerhetjük ’56 valódi színeit, a megélt történelmet.”

 

Bartos Margit: Margó naplója 1956 – 1959

A forradalom és utóélete egy kamasz lány szemével

„A tizenkét éves Bartos Margit naplót vezetett az 1956-os forradalom napjaiban. Környezetének lelkesedése és aggodalommal terhes várakozása elgondolkodtatta és naplóírásra ösztönözte, ám a forradalom elfojtása után csalódottan hagyta abba az írást. Két évvel később, az évfordulón már kamaszlányként kezdi újra naplóját: a diktatúra legkomorabb éveiben barátságról és szerelemről írt titkos füzetébe.1956-ban az országban fellobogott, majd kihunyt a szabadság lángja, amit a megtorlás látszólag elfojthatott, az emberek azonban saját életüket és vágyaikat nem adták fel. Ahogy Margó is, magukban óvták a szabadság ábrándját. A személyes, felkavaró napló bepillantást enged abba, hogyan teltek a mindennapok a forradalom idejében.”

 

Mikó Zsuzsanna: A terror hétköznapjai

A kádári megtorlás, 1956-1963

„Az 1956-os forradalom leverése után az új hatalmi elit nem csupán sortüzekkel és a terror más eszközeivel látott neki uralma megszilárdításához, hanem a bíróságokat is igyekezett saját szolgálatába állítani. A forradalom résztvevőivel való tervszerű és tömeges leszámoláshoz szükséges jogi háttér 1957 április-májusára született meg: innentől futószalagon születtek a bíróságokon akár a legsúlyosabb ítéletek is ’56 hősei ellen.

A szerző a korabeli dokumentumokat, jegyzőkönyveket, levéltári anyagokat feldolgozva tudományos alapossággal, ugyanakkor a rideg adatok mögött megbújó emberi tragédiákat felvillantva mégis átélhetően mutatja be történelmünknek ezt a sötét fejezetét.”

Fotók: Lajos Ádám

 

 
Fotók: Németh Dániel

 

Utolsó frissítés:

2016.11.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges