A tolnai hadosztály a Don-kanyarban

Könyvbemutató
2017.06.08.
A Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt Aradi Gábor és Szabó Péter kötetének bemutatójára.

A kötet azon második világháborús csapattörténetek közé tartozik, melyek 2001-től szinte folyamatosan jelennek meg vidéken és a fővárosban egyaránt.

Alapjában véve egy sajátos összeállítású forráskiadvány, amelyben a tragikus sorsú magyar 2. hadsereg szekszárdi 12. könnyű hadosztályának 1942-43. évi keleti hadszíntéri tevékenysége követhető nyomon.

A tárgyalt események kronologikus sorrendjét követve, minden egyes fejezetét egy hadtörténeti feldolgozás; a Hadtörténelmi Levéltárban és a különböző családi archívumokban őrzött korabeli hadi okmányok, személyes frontnaplók, visszaemlékezések, feljegyzések és sajtóhíradások alkotják.

A kötetben hiteles és szemléletes szemtanúi és történészi leírások olvashatók a „tolnai hadosztály” súlyos korotojaki hídfőcsatájáról; a Don menti védelmi berendezkedéséről és fronthétköznapjairól; tisztikaráról és legénységi állományáról; katonáinak a helyi orosz lakossággal való kapcsolatáról; arcvonalának 1943. január 14-ei áttöréséről és a veszteségteljes visszavonulásáról.

A kiadványhoz tartozó CD-lemezen az egykori, illetve a jelenlegi Tolna megye településein, illetve a Sárbogárdi és a Pécsi járásokban született katonák és munkaszolgálatosok adatai találhatók, akik a 2. hadsereg kötelékében, a keleti hadszíntéren hősi halált haltak, hadifogságba estek, illetve nyomtalanul eltűntek 1942–1943 folyamán. Az írásos dokumentumokon kívül számos korabeli fényképfelvétel gazdagítja a kötetet.

Utolsó frissítés:

2017.06.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges