A Népjóléti Minisztériumnak megküldött névjegyzékek név szerint kereshető adatbázisa

és további újdonságok az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára tematikus honlapján
2020.04.21.
Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára a közeljövőben bővíti, kiegészíti és frissíti az „»Emberek az embertelenségben« Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza?” című tematikus honlapjának tartalmát, melyről folyamatosan tájékoztatjuk kutatóinkat, olvasóinkat.

Ennek első lépcsője a több mint 150 000 rekordot tartalmazó A Népjóléti Minisztériumnak megküldött névjegyzékek név szerint kereshető adatbázisa, amely helyenként össze lett vetve, ki lett egészítve a Debreceni Hadifogoly Átvevő Bizottság kézzel írt nyilvántartásaival. A Népjóléti Minisztériumnak megküldött névjegyzékek a Bizottság nyilvántartásai alapján készültek, azonban a kapkodásnak, az olvashatatlan írásnak, a gyakori félreolvasásnak és félrehallásnak köszönhetően sok az eltérés a két lista között.

Az adatbázisban névre (hadifogoly neve, anyja neve), lakhelyre (település neve) és hazatérés dátumára (éééé.hh.nn) tudunk összetetten is keresni, azonban az eredeti dokumentumokat nem itt tekinthetjük meg, nincsenek digitális mellékletként feltöltve. Ha szeretnénk a kikeresett személy adait a névjegyzékben is megnézni, leellenőrizni, azt a már régóta kutatható Hazatért hadifoglyok adatbázisaiban tehetjük meg, a hazatérés dátuma és a sorszám alapján.

Az adatbázisok elérhetősége:

A Népjóléti Minisztériumnak megküldött névjegyzékek név szerint kereshető adatbázisa

Hazatért hadifoglyok adatbázisai

Továbbá kialakítottunk egy új felületet is, ahol a magyar honvédek és civilek Szovjetunióban elszenvedett hadifogságával kapcsolatos emlékiratait, visszaemlékezéseit tesszük közzé. Elsőként Oláh Dávid tizedes emlékiratát olvashatják az érdeklődők, de hamarosan újabb „írásokat” töltünk fel honlapunkra.

A személyes dokumentumok elérhetősége:

Visszaemlékezések, emlékiratok

Szikla Gergő

 

 

Utolsó frissítés:

2020.08.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges