Kémek, korok, életek | Könyvbemutató

Erica Glaser Wallach és Noel H. Field története
2017.12.12.
Majtényi György - Mikó Zsuzsanna - Szabó Csaba (Szerk.): Kémek, korok, életek. Erica Glaser Wallach és Noel H. Field története. Libri Kiadó - Magyar Nemzeti Levéltár 2017

„A kötet Noel H. Field, amerikai kommunista kém, és nevelt lánya, Erica Glaser Wallach, egykori Gulag-fogoly sorsának dokumentumaiból közöl válogatást. A vasfüggöny nemcsak Európát vágta két részre, hanem történetünk két szereplőjét is véglegesen elszakította egymástól. A dokumentumok érthetővé teszik az egyik oldalon (Keleten) az elkötelezett kommunista tévelygéseit a történelem útvesztőiben, saját személyisége feladásának mozzanatait, míg a másik oldalon (Nyugaton) a kommunista ideológiával szakító asszony döntéseit, önmaga keresésének a történetét. Az egymást sok ponton keresztező szövegekből a hidegháború két szálon futó regénye bontakozik ki.  Field nem élte meg a szovjet rendszerek bukását, így természetesen azt sem tapasztalhatta meg, hogy a rendszer összeomlása után története ismét figyelmet kapott.

A kötet dokumentumainak többsége magyarországi levéltárakból származik, a szerkesztők azon anyagok közül válogattak, amelyek leginkább dokumentálják a szereplők személyiségfejlődésének és az őt ért élményeknek, hatásoknak a történetét.”

 

Szerkesztette, az előszót és a jegyzeteket írta: Majtényi György – Mikó Zsuzsanna – Szabó Csaba

A kötetet bemutatja: Dr. Tabajdi Gábor, történész, OSZK 1956-os Intézet

A bemutató időpontja: 2017. 12. 20. (szerda) 15 óra
A bemutató helyszíne: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Lovagterem
1014 – Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.

---------

„Igen, most is kommunista vagyok, habár imperialista kémnek neveznek és árulóként bánnak velem. Mert akármit is gondoljanak vádolóim, én tudom, hogy ártatlan vagyok. Tudom, hogy talán csak hosszú idővel a halálom után, de az igazság ki fog derülni, engem pedig felmentenek.”

(Noel H. Field)


„Azt akarom, hogy semmi közöm ne legyen ehhez soha többé, és semmiféle politikához sem. Egyszerűen csak otthont szeretnék teremteni a férjemmel és a gyermekeimmel.”

(Erica Glaser Wallach)

Utolsó frissítés:

2018.01.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges