Kollégánk kitüntetése a Megye Napján

2018.03.21.
Kiemelkedő helytörténeti, kulturális és közművelődési tevékenysége elismeréseként Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérmét vehette át 2017. november 22-én, a Megye Napján Létavértesen Varjasi Imre, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltárának vezetője.


Fotó: Koppányi Szabolcs

Varjasi Imre Egerben született, középiskolai és főiskolai tanulmányait Egerben és Debrecenben végezte. Pedagógusként kezdte a pályafutását Hajdúböszörményben, majd 1986-ban a Hajdúsági Múzeum munkatársa lett. Az 1980-as évek végétől külső munkatársként dolgozott a Hajdúböszörményi Termelőszövetkezetek Lapjánál, majd 1990-ben harmadmagával megalapította a Szabadhajdú című hetilapot, melynek sokáig szerkesztője volt, és máig is a lap külső munkatársa. Az 1994-ben létrehozott Hajdúböszörményi Városi Televízió szerkesztője, majd hat éven keresztül főszerkesztője volt. Alapító tagja a Magyar Újságírók Közösségének. 2005. március 15-én Magyar Toll és Lant-díjban részesült.

2004 óta a (Magyar Nemzeti Levéltár) Hajdú-Bihar Megyei Levéltár(a) Hajdúböszörményi Fióklevéltárának vezetője. Kutatási területe: Hajdúböszörmény építészete; a város és környékének építészeti és természeti értékei, azok védelme; Hajdúböszörmény története a II. világháború időszakában. Kiemelt figyelemmel fordul a történelmi sorscsapások áldozatai felé, több munkája foglalkozik azok – sokszor elfeledett vagy kevéssé tárgyalt – történetével, akik a 20. század viharainak elszenvedői voltak: így a II. világháború katonai és civil áldozatai, a szovjet atrocitások mártírjai vagy a „málenkij robot”-ra elhurcolt ártatlanok mellett a holocaust vagy a kuláküldözések elszenvedői is voltak már előadásainak, kiadványainak témái.

Legfőbb kutatási és publikációs területe az 1956-os forradalom története, annak helyi és megyei vonatkozásai, az ügynökvilág, a besúgók és besúgottak történetének feltárása és bemutatása. Hajdúböszörmény forradalmi eseményei és a megtorlás bemutatása mellett megyei szintű kutatásokat is folytat a forradalom és az azt követő időszak eseményeinek történetéről. Forráskiadási munkássága eredményeként lett publikálva Hajdú-Bihar megye forradalmi bizottmányainak, valamint munkástanácsainak levéltárakban fellelhető iratanyaga. A forradalom eseményeinek történetét azonban nem csupán előadások és tanulmányok, kötetek formájában teszi közkinccsé; kisfilmek és színpadi mű összeállításában való közreműködés mellett a Hajdúböszörményi Fióklevéltár udvarán látható állandó kiállítás is kifejezi az 1956-os események előtti tisztelgését.


Fotó: HAON

Varjasi Imre évtizedek óta aktív szereplője Hajdúböszörmény közéletének. Külső szakértőként az önkormányzat Oktatási és Művelődési Bizottságának tagja, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke, a Hajdúböszörmény Közbiztonságáért Alapítvány vezetője. A Város Napja eseménysorozathoz szervesen kapcsolódó történelmi konferenciasorozat szervezője, a tudományos tanácskozás előadásait bemutató Közszolgálati Füzetek kiadványsorozat létrehozója, számtalan egyéb konferencia és időszaki kiállítás szervezője, megvalósítója. Elkötelezett a levéltár és az oktatási intézmények partneri együttműködésében, melynek keretében mára a hajdúböszörményi iskolák osztályainak tartott helytörténeti témájú rendhagyó történelemórák szervesen beépültek az intézmények tanrendjébe.

Varjasi Imre sokoldalú, a levéltár falain túlmutató munkásságát elismerő kitüntetéséhez az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának valamennyi dolgozója nevében szívből gratulálunk!

 

Husvéth András

 

 

A rendezvényről bővebben itt olvashatnak:

Elismeréseket adtak át Hajdú-Bihar Megye Napján

Létavértesen ünnepelték a megye napját

 

 

Utolsó frissítés:

2020.03.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges