Forrásaink a reformációról

Dokumentumok az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárából
2018.10.24.
Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára több éves kutatómunka után jelentette meg kötetét a reformáció 500 éves évfordulója kapcsán.

 

Szerkesztő: Szendiné Orvos Erzsébet

Olvasószerkesztő: Varga Zsolt

A forrásokat válogatta: Brigovácz László, Husvéth András, Kovács Gergely, Kovács Ilona, Szálkai Tamás, Szendiné Orvos Erzsébet, Tóth Ágnes, Varjasi Imre, Vékonyné Kovács Gabriella

Borítóterv: Szálkai Tamás

 

Az iratok válogatásánál az első szempont az volt, hogy ne csak a reformáció kezdeteit mutassuk be, hanem annak hatásait is. Közel 150 dokumentumot közlünk: a legkorábbi irat 1529-ben, a legkésőbbi 1961-ben keletkezett, tehát több mint négy évszázad eseményeit, jeles személyiségeit és a protestáns közösségek mindennapjait tárjuk az érdeklődők elé. Célunk az volt, hogy az olvasó minél átfogóbb képet kapjon a reformáció helyi vonatkozásaiból. Bár arra törekedtünk, hogy Debrecen mellett minél több hajdúsági és bihari község anyagából merítsünk, mégsem lehetett a területi megoszlás egyenetlenségeit kikerülni. A „kálvinista Róma”, Debrecen szerepe annyira meghatározó volt térségünkben, hogy óhatatlanul túlsúlyba kerültek a rá vonatkozó források. A közlés kronológiai sorrendet követ, tehát sem tárgyi, sem személyi csoportosítást nem alkalmaztunk. A kötet végén található bibliográfiai áttekintés, illetve a levéltári források közzététele biztosítják a további elmélyültebb kutatás lehetőségét.

 

Szendiné dr. Orvos Erzsébet

 

Utolsó frissítés:

2019.04.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges