Új év – Új levéltár-pedagógiai foglalkozások

2024.01.16.

„Jerj, dicső lovag állj közénk, oldaladra kardot tégy, mellkasodra Krisztus keresztjét …”

Levéltárunk „kalandjátéka” a Berzsenyi Lícem diákjainak

 

 

2024. január 16-án „Jerj, dicső lovag állj közénk, oldaladra kardot tégy, mellkasodra Krisztus keresztjét …” c. levéltár-pedagógiai foglalkozásra került sor intézményünkben, melyen a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 10. B osztályos tanulói vettek részt hittan tanárnőjük kíséretében.

 

Ezen a foglalkozáson a diákok a középiskolai történelem és hittan tanórán tanult ismereteiket mélyítették el az első keresztes hadjáratra vonatkozóan. Kiegészítve ezt a magyarországi eseményekkel, valamint a Sopron és a vármegye történetére vonatkozó helytörténeti adatokkal. A foglalkozás során különös hangsúlyt fektettünk Könyves Kálmán és Bouillon Gottfrid lotharingiai herceg személyes találkozójára, és annak eredményességére.  

 

A foglalkozásnak köszönhetően – mely során a diákok betekintést nyertek a középkori Magyarország levéltári forrásaiba – tovább folytatódhat Levéltárunk eredményes és hatékony részvétele és bekapcsolódása az iskolai tananyag oktatásába.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, és további információra lenne szükségük a levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban, vagy bármilyen kérdésük van, készséggel és szívesen állunk rendelkezésükre elérhetőségünk valamelyikén!

 

Kapcsolattartó:

Dr. Kelemen Dávid levéltáros

Simonné Prezenszki Erzsébet levéltáros

Email: leveltarpedagogia.sopron@mnl.gov.hu

Tel: +36-99-312-198

Web: http://www.mnl.gov.hu/gymsmsl

 

 

 

Utolsó frissítés:

2024.01.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges