Tintás titkok

2024.04.08.

TINTÁS TITKOK
 

Intézményünkben 2024. március 20-án megtartott „Tintás titkok!” c. levéltár-pedagógiai foglalkozáson a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 5-7. osztályos tanulói vettek részt; akik kommunikáció témájú csendesnap keretében érkeztek hozzánk.

A foglalkozás során a diákokkal közösen két kérdésre kerestük a választ: Milyen típusú kommunikációnak vannak nyomai a Levéltárban? Milyen rejtett, titkos „kódok” megfejtésével, feloldásával foglalkozik a Levéltáros?

Az előadás bevezetőjében megismerhették a köztudatban kevésbé megjelenő intézményt, a Levéltárat – annak működését, főbb feladatait – és az azt működtető levéltárosok munkáját.

Ezt követően „szóra bírtuk” a nálunk őrzött legrégebbi iratunkat, melyben 1162-ben III. István király Farkas kapuvári várjobbágynak nemességet és birtokot adományozott. Majd rovásjelek megfejtésével adószedőkké válva adót vetettünk ki és képzeletben „elkezdtük róni a falut”, melynek eredményeként egy rövid adó lajstrom készült.

Levéltár-pedagógiai foglalkozásunk zárásaként szót ejtettünk a koncepciós perek során vádolt egyházi személyek bibliai idézetekkel összehangolt vallomásairól és a „soli da gloria”-ról.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, és további információra lenne szükségük a levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban, vagy bármilyen kérdésük van, készséggel és szívesen állunk rendelkezésükre elérhetőségünk valamelyikén!
 

Kapcsolattartók:

Dr. Kelemen Dávid és Simonné Prezenszki Erzsébet

Email: leveltarpedagogia.sopron@mnl.gov.hu

Tel: +36-99-312-198

 

Utolsó frissítés:

2024.04.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges