Takáts Endre kötetbemutató Veszprémben

2019.11.12.

Takáts Endre emlékezete (A politika, a szakma és a magánélet metszésvonalai egy levéltáros életében a 20. század közepén) c. kötet bemutatója a MNL Veszprém Megyei Levéltárban

 

A MNL Veszprém Megyei Levéltárának dísztermében 2019. október 29-én 14 órakor került sor a MNL GyMSM Soproni Levéltár által 2018-ban megjelentetett Takáts Endre emlékezete (A politika, a szakma és a magánélet metszésvonalai egy levéltáros életében a 20. század közepén) című tanulmánykötet bemutatójára.

Az említett kötetet Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. november 5-én a Nemzeti Gyász Emléknapján mutatta be. Az ünnepi rendezvényre a városháza dísztermében került sor. A bemutatót megtisztelte Takáts Endre két leánya, Takáts Rózsa és Annamária is. Ekkor Dr. Fodor Tamás Sopron Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntő szavai után Dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja az 56-os megtorlás áldozatairól szólva mutatta be a kötetet.

A veszprémi könyvbemutatón Boross István a MNL Veszprém Megyei Levéltár igazgatójának felvezető szavai után Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese köszöntötte a megjelent hallgatóságot, köztük Takáts Endre két leányát, Takáts Rózsát és Annamáriát is.  

Ezt követően a MNL GyMSM Soproni Levéltárat képviselő Csekő Ernő főlevéltáros ismertette Takáts Endre soproni munkásságát. Hangsúlyozva az 1950 és 1957 között a Soproni Állami Levéltár vezetőjeként végzett munkájának jelentőségét, és az 1956-os soproni eseményekben betöltött szerepét. Takáts Endre a városban 1956. október 27-én megalakult Ideiglenes Nemzeti Tanács elnöki tisztségét töltötte be.  Kollégánk a bemutatásra kerülő kötet jelentőségét annyiban is kiemelte, hogy az által a Sopronban több réteggel is bíró forradalmi eseményekben a helyi egyetemisták és főiskolások (MEFESZ) kiemelkedően jelentős tevékenysége mellett a város egyéb szereplői, így például a Nemzeti Tanács és annak vezetőinek munkásságát is a történelmi emlékezet részeként őrzi, illetve elmélyíti.   

Majd az 1961 és 1973 között a Veszprémi Állami Levéltár igazgatójaként ténykedő Takáts Endréről és magáról a kötetről - amely egy tartalmas és küzdelmes élettörténetet magáénak mondható levéltárosnak állít emléket - részletes és élményszerű ismertetést tartott Somfai Balázs nyugalmazott veszprémi főlevéltáros.  

A kötetben Takáts Endre leszármazottai az emberre, az apára, a magánemberre emlékeztek vissza, míg Sarlós István Takáts Endre bajai éveit, a polgármesterség időszakát tekintette át. Dominkovits Péter Takáts Endre 1950-es soproni levéltárvezetői éveit rekonstruálta. Bank Barbara Takáts Endre 1956-os tevékenységéről, az őt ért megtorlásokról készített tanulmányát követően Somfai Balázs Takáts Endre veszprémi intézményépítő éveit bemutató írása zárja le az életút bemutatását. Minden tanulmányt a feldolgozott korszakra vonatkozó dokumentumválogatás kísér.

Végezetül Dr. Solymosi László professor emeritus, az MTA doktora adta közre személyes élményeit és emlékeit, amiknek köszönhetően egy pillanatra megelevenedett a jelenlévők előtt „Takáts Bandi bácsi”, aki egy rend- és rendszerváltásokkal teli évszázadban nem hagyat magát kora eseményeitől sodortatni, hanem mind az egyes ember, mind a nemzet számára töréspontokat jelentő években a kihívásokkal dacolva, saját elhatározásából az eseményeket elszenvedő tömegből kilépve a történések formálói, alakítói közé lépett.


            A kötetet a rendezvényt követően az érdeklődők a helyszínen megvásárolhattak.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2019.11.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges