Sopron és a Nagy Háború

2018.05.18.

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára által megrendezett „Sopron és a Nagy Háború” című konferencia szakmai beszámolója:


Az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára 2018. május 15-én rendezte meg a 20. század őskatasztrófájának tartott „Nagy Háború” lezáró évének évfordulóján a tragikus eseményre emlékező konferenciáját. Külön örömünkre szolgált, hogy konferenciánk első részét a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak előadásai is színesítették. Dr. Balla Tibor alezredes az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús szerepvállalását ismertette a legújabb kutatások tükrében. Dr. Kincses Katalin Mária egy több éve futó projekt újabb állomásáról tájékoztatta a megjelenteket, Házi Jenő Sopron város egykori levéltárosa I. világháborús emlékiratait, naplóit mutatta be, melyek várhatóan ez év végén immáron nyomtatásban is megjelennek. A személyi dokumentumok ismertetése Dr. Szemerei Tamás előadásával folytatódott, aki Szvoboda Károly sorgyalogtiszt emlékanyagába engedett bepillantást. Dr. Dominkovits Péter őt követően a soproni sajtóanyag alapján a háború kitörésének kommunikációját és a háborús hírek sajtótükröződését mutatta be.   
A konferencia második részében Dr. Suslik Ádám a hadifogoly munkásosztagok tevékenységét, polgári lakossággal való viszonyát rajzolta fel. Tematikailag szervesen kötődött az ő előadásához Dr. Csekő Ernő és Dr. Németh Ildikó előadása, akik a háborús hátország mindennapjait, a túlélési stratégiákat jelenítették meg, külön kihangsúlyozva a polgári lakosság egészségügyi helyzetét és részletesen bemutatva a tbc elleni küzdelem állomásait. Osváth Ádám a Soproni Múzeum egy I. világháborús magángyűjteményét, Hajas Antal alispán hagyatékát szemléltette. Az előadások sorát Bolodár Zoltán zárta, aki vetített képes előadásában a „Nagy Háború” alatti Sopron épületeit, utcáit, lakóit, hangulatát villantotta fel.    
A soproni történetírásban korábban elhanyagolt tematikát konferenciánk mind a harcterek, mind a háborús hátország oldaláról előadásaiban sok újdonságot hozva közelítette meg.  
Köszönet az előadóknak és az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának, aki a 009/204/17 számú döntésével a konferencia megrendezését biztosította.

Rendezvényünket az támogatta.

A konferencián készült fényképeket galériánkban tekinthetik meg.

Az eseményről a soproni híradó is beszámolt 2018.05.16.-i adásában

 

Utolsó frissítés:

2018.10.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges