Sikeres restaurálás

2016.03.23.

 

támogatásával megvalósult a kiadványok restaurálása.

Az MNL GyMSM Soproni Levéltára 1994-től folytatott szisztematikus állományvédelmi tevékenysége részeként az NKA Közgyűjteményi Kollégiuma a 3511/03893 pályázati azonosító számú támogatása értelmében a Kollégium 026/35/15 számú döntésének köszönhetően 680.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a levéltár Kamarási Hivatalának (IV. A. 1009.) iratanyagában található 1768-as és 1774-es évi számadáskönyveinek restaurálására.

A kötetek az idő során víz és penészfertőzést szenvedtek, a papírtáblák hiányosak, szakadtak voltak. Különösen az 1768-as kötet első ívein volt jelentős tinta, víz és penész kár. Speciális feladatot jelentett, hogy az 1774-es kötetbe több bemellékelt lap volt, ezeket tartalmi kiegészítésként utólag, a tisztítás és a kötés megerősítése során a kötet részévé kellett tenni. Ezt azért is szükséges volt megtenni, mert a kötetek három darab kenderzsineg bordára fűzve szokatlanul vastag kendercérnával voltak összefűzve, amelyek mára meglazultak, szakadozottá váltak, így a kötetek kötését is meg kellett erősíteni. A kötetek az eredeti bordák felhasználásával újrakötésre kerültek, ugyancsak kicserélésre kerültek a sérült kötéstáblák, a borítópergamenek kiegészítésre, japán papíros kasírozásra kerültek. Az elveszett egykori címkék helyett 18. századi merített papírból más kötetek alapján rekonstrukciók készültek. Mindkét kötet az elhasználódott kötőszalagok helyett új zöld kötőszalagot kapott. A kötetek belívei teljes körűen tisztításra kerültek, a sérült lapok pedig papíröntéssel ki lettek pótolva.    

Az elvégzett munkák jelentőségét az is aláhúzza, hogy a számadáskönyvek nemcsak a város gazdálkodásának, de olyan tudományoknak is fontos, gazdag forrásai, mint a művészettörténet. Az NKA támogatásának köszönhetően Sopron gazdag levéltári forrásbázisából két, a késő barokk korra vonatkozó egyedi dokumentumot sikerült megmenteni. Ezúton szeretnénk az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának köszönetet mondani, hogy támogatásával a két számadáskönyv restaurálását lehetővé tette.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2017.04.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges