Megjelent új kiadványunk

A SOPRONI NÉPSZAVAZÁS CENTENÁRIS ÉVE
2022.02.10.

A SOPRONI NÉPSZAVAZÁS CENTENÁRIS ÉVE

Megjelent a MNL GyMSM Soproni Levéltára új kiadványa

Ujváry Gábor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője szerzősége alatt „Hűség városa, légy hű őre önmagadnak. Nyugat-Magyarország 1918–1921 közötti sorsa és a soproni népszavazáshoz vezető út” címmel

 

2021-ben ünnepelte Sopron Megyei Jogú Város 20. századi történelmének legjelesebb centenáriumát, mely a híres soproni népszavazáshoz kapcsolódik. Az első világháborút lezáró békerendszer keretében 1921. december 14-én a város lakossága maga dönthetett sorsáról, és népszavazás útján a Magyarországnál maradásra voksolt. Az ünnepi évforduló rendezvénysorozatához kapcsolódva jelentette meg a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára Ujváry Gábor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője szerzősége alatt kötetét „Hűség városa, légy hű őre önmagadnak. Nyugat-Magyarország 1918–1921 közötti sorsa és a soproni népszavazáshoz vezető út” címmel.  A kiadvány Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának iniciatívájára született meg, narrációjában nemcsak a szűk szakmai közönségnek, hanem a nagyközönségnek, a város és a korszak története iránt érdeklődőknek szól. A könyv túlmutat az eddigi kutatási eredmények összegzésén, új forrásfeltárásokon és kutatásokon alapul, differenciált és tárgyilagos ismereteket ad a Nagy Háborút követő sorsfordító évek történéséről, a Trianoni békediktátumot követő egyetlen világra szóló magyar politikai sikerről. A kötet szerzője, Ujváry Gábor a jubileumi esztendő során más nagyprojektek (konferencia, felsőoktatástörténet) végrehajtásában is szervesen és szorosan kapcsolódott a városhoz. A gazdag képanyaggal illusztrált 178 oldalas kötet sajtónyilvános bemutatására 2021. december 13-án került sor. A kötetet megjelentetését Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és az NKA Könyvkiadási Kollégiuma támogatta. A gondos technikai szerkesztés Németh József (MNL Vas Megyei Levéltára) munkáját dícséri. Örömünkre szolgál, hogy a centenáriumi év gazdag programjából a tagintézmény is az őrzött iratanyaga mellett mind szakértői munkájával, mind szakembereinek szakmai tapasztalataival, valamint tudományszervező tevékenységével méltó módon kivehette a részét.

A centenáriumi évforduló méltó megemlékezéséhez a Soproni Levéltár a fent említett köteten kívül egyéb módon is csatlakozott. Az évforduló alkalmából a Magyar Posta emlékbélyeget jelentetett meg, a Magyar Nemzeti Bank pedig 15 000,- Ft névértékű ezüst és 3000,- Ft névértékű színesfém emlékérmet bocsátott ki. Mind a pályamunkák elbírálásában, mind a pályázatokhoz szakanyagok biztosításában a tagintézmény és vezetője is közreműködött. Ugyancsak előadóval képviseltette magát a tagintézmény Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár szervezésében 2021. november 24-én és 25-én Haza – Szeretet – Hűség címmel megrendezett történeti konferenciáján, ahol Dominkovits Péter Thirring Gusztávról, a politikai szerepet vállaló tudósról tartott előadást.

A centenáris esztendő ismét megmutatta, hogy a levéltárakra a 21. század kihívásai mellett fontos szerep vár az emlékezetpolitikában és a jelen kor modern elvárásai mellett továbbra is kellő odafigyeléssel kell viszonyulni a sokszínű lokalitások múltjára, tradícióira.

Az eseményről tudósított többek között a Sopron Média:

https://www.sopronmedia.hu/cikkek/tortenelmi-kiadvanyok-jelentek-meg-a-nepszavazas-centenariuma-alkalmabol

https://www.sopronmedia.hu/sopron-tv/mediatar?date=2021-12-14

 


Utolsó frissítés:

2022.02.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges