Levéltári séta

2020.07.31.

Sétánk során a hozzánk érkező látogatókkal felfedeztük a közigazgatás, a történetírás és a magánszemélyek számára is nélkülözhetetlen, de a köztudatban kevésbé megjelenő közgyűjteményt, a Levéltárat. A kiállító termek megtekintése során szó volt az intézmény működéséről, főbb feladatairól és az azt működtető levéltárosok munkájáról.

Bejártuk a levéltár nyitott és nyilvánosság elől zárt (raktár) tereit és a séta végén bemutatásra került Levéltárunk DiVit Map Interaktív térkép terminálja is.

A terminálon a 2010-ben kiadott „Magyar Várostörténeti Atlasz 1. Sopron” c. levéltári kiadványunk digitalizált térképtáblái, forrásanyag gyűjteményei jeleníthetők meg. A program segítségével egy jelenkori (alap)térképre tudjuk rávetíteni az általunk kiválasztott térképet/térképeket. Ez által mód nyílik arra is, hogy két térképet összehasonlítsunk meghatározott szempontok alapján.

Először a forrásértékű térképek közül egy katonai légifelvételt néztünk meg. Ezt követően látogatói kérésre az épülettörténeti térképek közül a 15-16. századi egyházi tulajdonú épületeket tekintettük meg. Majd az Áttűnés funkció gomb segítségével láthatóvá tettük, hogy ezek közül melyik épület maradt meg vagy vált a későbbiek során egyházi tulajdonná.

A térkép(ek)en való könnyebb tájékozódást segíti a Jelmagyarázat, valamint a Megjegyzések gomb lenyomásával az általunk kiválasztott utcához kapcsolódó képi és szöveges információk jeleníthetők meg, melyekkel bővíthetjük meglévő ismereteinket.

A rendszer alkalmas egy-egy látogató kiszolgálására, vagy akár egy csoport informálására is. Így akár egy levéltári sétára érkező tanulói csoport, a kijelzőt körbeállva, közösen ismerheti meg (a kérésükre) megjelenített tartalmakat.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, és további információra lenne szükségük a levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban, vagy bármilyen kérdésük van, készséggel és szívesen állunk rendelkezésükre elérhetőségünk valamelyikén!

Kapcsolattartó: Simonné Prezenszki Erzsébet, levéltáros

Email: leveltarpedagogia.sopron@mnl.gov.hu

Tel: +36-99-312-198

Tel: +36-20-258-3802

Web: http://www.mnl.gov.hu/gymsmsl

Utolsó frissítés:

2020.08.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges