Filmajánló

2022.05.30.

 

Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921

 

Az út, amely az elcsatolásra ítélt Sopronból a Leghűségesebb Városba vezetett.

 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával a Filmever Stúdió gyártásában dokumentumfilm készült Magyarország első népszavazásának és előzményeinek történetéről. A dokumentumfilm a Nemzeti Összetartozás napján, 2022. június 4-én 19:40-től 20:30-ig kerül levetítésre a Duna TV-ben.

Hazánk első népszavazását 1921. december 14–16. között tartották Sopronban és környékén, melynek értelmében – 7107 szótöbbséggel – Nyugat-Magyarország központja, valamint a várost környező nyolc település Magyarország része maradt. A helyi magyarság, az évszázadok óta a régióban élő németség és horvátság többsége döntött úgy ekkor, hogy az 1919-ben, az első világháborút követően, Saint Germain-ben kötött egyezmény értelmében Ausztriához csatolt terület mégis Magyarországhoz tartozzon továbbra is. A film alkotói eredeti dokumentumok alapján tárják fel azt a rögös utat, amely az elcsatolásra ítélt Sopronból a Leghűségesebb városba vezetett. A történeti források alapján egy húszéves főiskolás, ifjabb Krug Lajos történetén keresztül ismerjük meg a város helyzetét, s a helybéliek hangulatát, szellemiségét, motivációit.

A trianoni békediktátum idején, amikor káosz uralta Magyarországot, egy város közössége hitet adott a csüggedőknek, reményt nyújtott a reménytelenségben és példát mutatott hazaszeretetből. A voksoláshoz rögös út vezetett, a sikerből pedig – különböző mértékben – részt vállaltak az ország vezető politikusai, a selmeci–soproni főiskolások, az első világháború poklából hazatért katonák és a soproni polgárok is. A dokumentumfilm róluk is szól s nekik állít emléket. Ahogy az alkotók a sajtóanyagban hangsúlyozzák, „nélkülük nem csak Sopronnal lenne szegényebb Magyarország, de magatartásuk szilárd erkölcsi útmutató is.”

Az 52 perces alkotás forgatókönyvíró-rendezője Bárány Krisztián. A filmben is megszólaló szakértők Ujváry Gábor, Tóth Imre, Sarkady Sándor, Dominkovits Péter, Fiziker Róbert, Krisch András történészek. A dokumentumfilmben nyilatkozik továbbá Sopron legendás főlevélétárosának leszármazottja Novotny-Török Katalin és Pölczl Zoltán. A film producerei Maruzs Roland és Bárány Krisztián. Az illusztrációkban közreműködtek Horváth Márk, Pintér Gábor, Papp Attila és Kiss Krisztofer színművészek. A dokumentumfilm szakértője Katona Csaba történész, szerkesztője Kitta Gergely, gyártásvezetője Bíró Mátyás, vezető operatőre Bárány Dániel és Szolykó Dávid. Korabeli öltözet szakértő Purtczl Bernadett. A dokumentumfilm narrátora Reviczky Gábor, zeneszerzője Cseh István.

Az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára szakmai partnerként közreműködött a film gyártásában. Többek között számos irat, beszédek leiratai, egyéb dokumentumok és sajtótörténeti emlékek kerültek feldolgozásra a Soproni Levéltárban. Az illusztrációk gyártása során eredeti helyszíneken, így többek között Házi Jenő egykori munkahelyén, irodájában rekonstruálták a legendás főlevéltáros karakterét. Bárány Krisztián rendező nyilatkozata szerint:

„Többek között beleláthattunk Házi Jenő főlevéltáros korabeli gyűjteményébe. Nagy élmény volt továbbá beleolvasni Thurner Mihály polgármester híres beszédeibe, kézzel írt jegyzeteibe is. Hasonlóan fontosnak tartom, hogy a filmben bemutatásra kerülhettek azok a felmérőívek, melyek a népszavazás előtti hetekben készültek, melyek már előre jelezték, hogy a szavazók többsége várhatóan Magyarország mellett fog voksolni. Ezen dokumentumok feldolgozásával nemcsak a hitelesebben, de személyesebb hangon tudjuk a nézők elé tárni ezt a hazánk szempontjából jelentős témát.”

A film előzetese megtekinthető az alábbi linken

A dokumentumfilm premierje: 2022. június 4-én 19:40-kor kezdődik a Duna TV-n.

További információk találhatóak a gyártó Filmever Stúdió honlapján.

https://www.filmeverstudio.com/

 

 

Utolsó frissítés:

2022.06.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges