Beszámoló az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban vándorkiállítás 2. állomásáról, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházból

2024.08.28.

2024. augusztus 17. és 20. között a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban tekinthették meg a látogatók az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című vándorkiállítást.

A kiállítás korabeli dokumentumok digitális másolatait tárta a nézők elé. A képeken keresztül felvillantja országunk történetéből azokat a sorsfordító eseményeket, amelyek az elmúlt 1100 évet meghatározták, valamint felidézi az Európai Unióhoz való csatlakozás előzményeit, majd magát a folyamatot és annak hatásait is.

A tárlat mellett a nyitónapon, 2024. augusztus 17-én, a levéltár munkatársai az érdeklődők számára helytörténeti „csemegékkel” szolgáltak, melyek kiegészítették a Győr-Moson-Sopron vármegyei blokk molinóján olvasottakat. Ugyanis a Magyarul Európában címet viselő kiállítás húsz installációból felépülő törzsanyagát egy, a kiállításnak otthont adó vármegyei blokk is minden egyes állomásnál kiegészítette. Itt, a vándorkiállítás 2. állomásán a látogatók „Amikor Sopronra figyelt Európa. Reformáció – koronázások”; „Hőnel Béla: építész a hármashatáron”; „A Duna választóvízzé válik” c. molinókat tekinthették meg.

A címekből is kitűnik, hogy mind a három történeti megye egy-egy önálló molinón jelenítette meg az általa fontosnak vélt és kiemelkedő jelentőséggel bíró helytörténeti eseményt vagy személyt.

A kiállításnak otthont adó Sopront a város történetében aranykorként is számon tartott 17. század fényében mutatja be a molinó. A 17. század során ugyanis Sopron a hitújítás városa mellett a Magyar Királyság koronázóvárosainak sorába is emelkedett. Ez által a Habsburg Monarchia reprezentációs és politikai központjainak egyikévé vált.

A történelmi Moson vármegye területén is jelentős köz- és magánépítkezéseket folytató Hőnel Béla biográfiáját és munkásságát bemutató molinón keresztül a látogatók behatóbban megismerkedhettek a magyar-osztrák-szlovák hármashatár térségében ma is látható épületekkel, melyek viselik keze nyomát.

A harmadik, a vármegyei blokk utolsó molinója, a II. világháborút követő lakosságcsere-egyezmény sorsfordító következményeit boncolgatja Győr környékén. Bemutatva a határmenti magyarok menekülését, áttelepülését a Duna bal partjáról a jobb partjára; a kiutasítottak és önként érkezők helyzetét és a menekülés egyetlen halálos áldozatát, Schindler Ferencet.

A vándorkiállítás önálló felfedezése és megismerése mellett a játékos kedvű látogatók kipróbálhatták akár egyénileg, akár levéltáros segítségével a molinókon elhelyezett QR-kód beolvasásával az adott témához kapcsolódó levéltári kvízjátékokat. A kiállításra építő online feladatokat és játékokat oly módon dolgozták ki, hogy korosztálytól függetlenül támogassák a múlt, a magyar történelem saját tapasztalatokon, élményeken keresztül történő megismerését, a játékos formában zajló tudásépítést, és lehetővé tegyék az önálló ismeretszerzést. A különböző történeti témákat változatos formában és módszerekkel feldolgozó digitális tartalmak a Magyar Nemzeti Levéltár iratanyagához kapcsolódnak.

A rendezvényre kilátogató, több mint ezer érdeklődő néhány tartalmas óra alatt élményszerű betekintést nyerhetett egy kevéssé ismert, de mindenki számára értékeket és szellemi kihívást jelentő hivatás, a levéltári munka rejtelmeibe is.

A programsorozat 3. állomása Szolnok lesz, ahol a kiállítás augusztus 31-én és szeptember 2-4. között díjtalanul megtekinthető (szombaton 10-től 18 óráig, hétfőtől szerdáig 8-16 óra között). 2024. augusztus 31-én a tárlat mellett workshoppal (interaktív család- és helytörténeti tudásmegosztó alkalom) várják az érdeklődőket a MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltár munkatársai.

 

 

Utolsó frissítés:

2024.08.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges