Beszámoló a Tradíció és megújulás az egykori Sopron vármegye területén 1767–1989 című konferenciájáról

2022.07.29.

Beszámoló


az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárának

Tradíció és megújulás az egykori Sopron vármegye területén

1767–1989 című konferenciájáról

 

2022. június 13-án a Soproni Levéltár könyvtártermében a fenti címmel került megrendezésre a Soproni Levéltár 2022. évi levéltári napja. A szakmai ülés megrendezésében a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont 2019-ben létrejött Tíz nemzedék és ami utána következik. A vidéki társadalom az úrbérrendezéstől a vidék elnéptelenedéséig 1767–2017 Lendület kutatócsoportjának a szakembereivel működött együtt. A fenti konferenciának két szakmai súlypontja volt. Az egyik az ország gazdasági, társadalmi modernizációját hozó, de máig szerényen kutatott és feltárt 18–19. század, a másik pedig az a 20. század, amelynek aktualitását a 2021-ben centenáris soproni népszavazás legújabb feldolgozásai csak felerősítik. A 18. századot Horváth Gergely Krisztián és Dominkovits Péter előadásai képviselték. Míg az első előadó Perjés Géza adatgyűjtése alapján a század első felét súlypontozta, a második előadó az 1767-es úrbérrendezés időszakát mutatta be. Szulovszky János előadása a kisipar és a kiskereskedelem helyzetét vázolta fel a 19. század utolsó harmadában. 

E referátumokat a 20. százados blokk követte, amelynek első előadója Jankó Ferenc a korszak szimbolikus könyvén (A kultúrsarok gondjai. Bp., 1940) keresztül mutatta be a Bécs déli hátországát jelentő megye gazdasági fejlődését, szociális helyzetét. Csekő Ernő ugyanezt a tematikát folytatva a századfordulós város és vármegye politikai képének sajátos vonásairól adott elő. Az őt követő Suslik Ádám pedig az első világháború időszakának katonai igazgatásáról és annak gazdasági haszonélvezőiről tartott előadást. Tematikailag is szorosan ehhez kapcsolódik az utolsó referátum Fiziker Róberttől, aki a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára külügyi iratai alapján mutatta be az 1921-es soproni népszavazástól az Ausztria náci megszállásáig tartó időszakot.

A szakmai konferenciát Dr. Simon István Sopron Megyei Jogú Város gazdasági és társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármestere, valamint Ö. Kovács József az MNL tudományos igazgatója nyitotta meg, aki a konferencia levezető elnöke volt. A jelentős számú érdeklődő jelenlétében lebonyolított szakmai konferencián elhangzott előadások írásos változatainak közzé tételére a Soproni Szemle 2023. évfolyama biztosít lehetőséget. E sorokban is köszönjük a NKA Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának a 208108/31 pályázati azonosító számon futó támogatását, mely a konferencia megrendezését lehetővé tette.

A konferenciáról készült képeinket itt tekinthetik meg.

Konferenciánkat az támogatta

 

Utolsó frissítés:

2022.07.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges