Berzsenyi Lícem tanulói újra Levéltárunkban

2020.02.10.

 Levéltárunkban sor került az első elméleti és gyakorlati családtörténet kutatással és családfa készítéssel kapcsolatos „Hát Neked mi van a hátizsákodban? Az enyémben …” c. levéltár-pedagógiai foglalkozásra, melyen a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 5. B osztályos lelkes tanulói vettek részt.

Levéltár-pedagógiai óránk szervesen kapcsolódott és beépült a Hon- és népismeret tantárgy soron következő család-rokonság témakörének iskolai tananyagába.  

Az első (elméleti) foglalkozáson a diákok életkoruknak megfelelően megismerkedtek a családfakészítés alapszabályaival, a családkutatás lehetséges forrásaival, hogy milyen iratokat, tárgyakat használhatnak kiindulási pontként személyes és saját családjuk történetének kutatásához, és melyeket kell otthon összegyűjteniük.

A második (gyakorlati) foglalkozáson a diákok elhozták az általuk összegyűjtött forrásokat és az ezek alapján elkészített családfájukat Levéltárunkba; ahol tanárnőjükkel közösen értékeltük az elkészült munkákat.

A gyakorlati órán bemutatott családfák visszaigazolták, hogy a tanulók felismerték és ki tudták választani az otthon fellelt iratok közül, melyek bírnak családtörténet kutatás szempontjából forrásértékkel; és az ezek alapján elkészített családfájukon megjelenő adatokat alá is tudták támasztani.

Ezzel a levéltár-pedagógiai foglalkozásunkkal megvalósult Levéltárunk első eredményes és hatékony részvétele és bekapcsolódása az iskolai oktatás folyamatába.

 

Levéltár-pedagógiai óránk témáját tekintve szorosan kapcsolódott az MNL Hetedíziglen Család – Történet – Kutatás c. projektjéhez.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, és további információra lenne szükségük a levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban, vagy bármilyen kérdésük van, készséggel és szívesen állunk rendelkezésükre elérhetőségünk valamelyikén!

Kapcsolattartó: Simonné Prezenszki Erzsébet, levéltáros

Email: leveltarpedagogia.sopron@mnl.gov.hu

Tel: +36-99-312-198

Tel: +36-20-258-3802

Web: http://www.mnl.gov.hu/gymsmsl

 

 


 

Utolsó frissítés:

2020.05.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges