A soproni Sportügyek Bizottságának gyűjtése a nagycenki Széchenyi-kastélyban

2018.06.19.

1919 májusában a soproni Sport Direktórium gróf Széchenyi Béla nagycenki kastélyában nagy „gyűjtést” rendezett. Korábban a vadász és egyéb fegyvereket már lefoglalták, amelynek nagy részét szinte azonnal, a buzgó vörösőr tagok között szétosztottak, de ezekre a tárgyakra az idő közben felállított sportosztálynak is szüksége volt. Különösen fontosnak tartották, hogy a vörösőr tagok nemcsak szellemileg, de fizikailag is a szocializmus erősödését szolgálják. Így a megmaradt eszközöket a korábban szocializált cukorgyári teniszpályának átadták. A Tanácsköztársaság alatt a teniszlabdák és ütők nem megfelelő használata következtében többségük megsemmisült. A volt tulajdonos a tanácshatalom bukása után megpróbálta ugyan visszaigényelni tulajdonát, de már nem volt mit. Ugyan így járt az Eszterházy fertődi kastély is, amelynek sportpályáit a gyári munkások délutáni szabadidő programjai hasznosítottak, különösen a labdarúgás és a tenisz volt népszerű, bár a hálókat ideje korán eltulajdonították.
    A vármegyei tejhatalmú biztos Kellner Sándor a rekvirálást szükségesnek tartotta a szocializmus építéséhez. Ennek ellenére a lakosság körében nem váltott ki túl nagy népszerűséget, még a munkásréteg körében sem. A következő hónapokban ezért a visszaéléseket megpróbálták visszaszorítani, bár Kellner, embereit csak „túlbuzgónak” nevezte, ezen túl utasítás mondta ki, hogy rekvirálni csak a főmegbízott írásos, aláírt és pecséttel ellátott utalványa bemutatásával lehetséges. A tárgyi eszközök állami tulajdonba helyezésekor különös figyelmet fordítottak a luxusfogatokra, gépjárművekre és az igavonó állatokra. Utóbbi esetében előírták, hogy a 15-20 hold földterülettel rendelkező kisgazdák 1 lovat kötelesek beszolgáltatni, e földterület tulajdont meghaladóan már a szám kettőre növekedett. Gépjárművek viszonylatában egyszerűbb volt a helyzet. A vármegye területéről összesen 2 darab járművet rekviráltak, amelyeket természetesen azonnal Pestre szállítottak és átadták a Szamuely féle Lenin-fiúknak.

Levéltári jelzet: MNL GYMSM SL. XVI/56. Sopron Város Sportügyek Bizottságának iratai. 6687/1919. A nagycenki kastélyban lefoglalt sportfelszerelések jegyzéke. 1. doboz.

A bejegyzést összeállította: Dr. Suslik Ádám

 

Utolsó frissítés:

2018.10.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges