Nemzetközi Levéltári Hét (2021)

2021.06.10.
MNL Fejér Megyei Levéltára

Szerző: Szima Viktória

 

A levéltárak ünnepe, a Nemzetközi Levéltári Hét (2021. június 7–11.)

A Levéltárak Nemzetközi Tanácsa (The International Council on Archives, röviden ICA) június második hetét Nemzetközi Levéltári Hétté (International Archives Week, IAW) nyilvánította. Az ünnepi hét célja a levéltárak bemutatása és társadalmi szerepük kihangsúlyozása világszerte. A 2019 óta létező levéltári hét előzménye egy 2007-ben életre hívott esemény, amely nem más, mint a Levéltárak Nemzetközi Napja. Immár majdnem másfél évtizede június 9-e a szakma „pirosbetűs ünnepe”. A dátumválasztás nem volt véletlen: 1948. június 9-én jött létre az ICA az UNESCO égisze alatt. 12 év alatt az archívumok nemzetközi napja egy egész hetet betöltő rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A világjárvány árnyéka a rendezvényre is rávetült, tavaly, illetve idén számos program az online térben valósult meg. Öröm az ürömben, hogy ennek hála országhatárokon átívelő kezdeményezések is történtek. A szervezők tervei szerint az elkövetkező években (2024-ig) egyre nagyobb szerepet kap az esemény, így még többen ismerhetik meg az intézményeket és a levéltárosi hivatást. A stratégia az „#EmpoweringArchives” nevet viseli (részletek: https://www.ica.org/en/empoweringarchives).

A ma estével lezáruló levéltári hét keretén belül, a belgiumi Ieper Városi Archívum és a szlovéniai Történeti Levéltár (Celje) szervezésében „Cycling/Kerékpározás” téma köré épülő nemzetközi szintű elektronikus kiállítás is született (a tárlat megtekinthető itt: https://archief.ieper.be/archiefweek2021 és https://zac.si/2021/06/07/cycling/, a katalógus elérési útvonala: https://mnl.gov.hu/download/file/fid/612899), melyen a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára is képviseltette magát. Bővebben az eseménysorozatról a Levéltárak Nemzetközi Tanácsa honlapján olvashatnak: https://www.ica.org/en/events-and-resources/international-archives-week-7-11-june-2021.

A kezdeményezéshez kapcsolódva szeretnénk bemutatni gyűjteményünkből néhány biciklizéshez kötődő ábrázolást és „drótszamarakat” megörökítő fotográfiát, illetve a hajdani Székesfehérvári Kerékpár Egyesület (a társaság 1896-ban jött létre, a Budai út 8. szám alatt volt a székhelyük, intézményünk az egylet 1914–1943 között keletkezett iratanyagát őrzi) irataiból is válogattunk dokumentumokat. Fogadják szeretettel virtuális mini tárlatunkat! Mivel nem feltétlenül a „vasparipák” a képek főszereplői, némelyik példány „felfedezése” némi időt igényelhet, jó böngészést kívánunk!

Utolsó frissítés:

2022.03.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges