Zala Balatonja - tudományos konferencia

2015.09.24.
Zala megye történetének egyik legszomorúbb éve volt 1950, amikor is egy minisztertanácsi rendelet értelmében újrarajzolták az egykori vármegyék határait. A határvonal értelmében 1950. március 16-i dátummal Keszthely környékével együtt az egész Balaton-felvidéket Veszprém megyéhez csatolták. 1979-ben Keszthely és környéke ugyan visszatért Zalához, azonban az északi part legnagyobb része Veszprém megyében maradt.

Az MNL Zala Megyei Levéltára az NKA támogatásával rendezett konferenciát e terület történetéről. A levéltár, konferenciájával nem csupán a történeti Balatont kívánta megmutatni, hanem fel kívánta hívni az érdeklődők és a kutatók figyelmét arra is, hogy az északi part történetére vonatkozó dokumentumok jelentős része ma is az egykori Zala vármegye levéltárában találhatók.

Zalaegerszeg város Széchenyi téri dísztermében, nagyszámú érdeklődő jelenlétében Balaicz Zoltán polgármester köszöntője után dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyitotta meg a konferenciát.

A konferencia 8 előadója (helyi levéltárosok, illetve a térséghez valami módon kötődő muzeológus és egyetemi oktatók) különböző nézőpontokból vizsgálták a térség történéseit a 16. századtól egészen közelmúltunkig. Előadások hangzottak el a térséget alapvetően meghatározó szőlő és bor kultúránkról, a tónál tapasztalt időjárási jelenségekről, a balatoni hajózásról, a modernkori fürdőkultúra és turizmus kialakulásáról és legújabb kori formáiról is. Az elhangzott előadásokat az MNL ZML a legközelebbi jövőben tanulmánykötetben tervezi megjelentetni.


Az előzetesen meghirdetett program, Csoma Zsigmond betegsége miatt módosult. A közönség az elmaradt előadás helyett Vég Ferenc: A balatoni hadiflotta a török korban c. előadását hallgathatta meg.

Balaton, ahogy a történész látja - Zalai Hírlap Online tudósítás

Borászat, fürdőzés és úttörőtáborok - ZalaMédia Online tudósítás

A Zalaegerszegi Televízió híradójának videó-tudósítása

 

Utolsó frissítés:

2016.03.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges