Városbírók és polgármesterek

Tudományos konferencia Zalaegerszeg város vezetőiről
2017.06.09.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának dísztermében, 2017. június 7-én került sor az Önkormányzat, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára által a fenti címmel, városunk első okleveles említésének 770. évfordulója tiszteletére rendezett tudományos konferenciára.

Amikor elődeink az 1241–1242-es tatárjárás pusztítása után IV. Béla királyunk vezetésével kezdték újjáépíteni Magyarországot, 1247-ben a veszprémi püspök oklevelet adott ki, mely többek között a zalaegerszegi Mária Magdolna kápolna jövedelmeinek elosztásáról is rendelkezett. Ez az első ismert okirat, amelyben Zalaegerszeg neve előfordul, mégpedig „Egurscug” formában. Noha 1247 nem a városalapítás, csak az első írásos említés éve – a település jóval korábban létrejött, hiszen az oklevél elkészültének idejére már saját temploma volt – Zalaegerszeg város 2017-ben sokszínű kulturális rendezvénysorozattal emlékezik erre, a 770 évvel ezelőtti eseményre. Ezek sorába illeszkedett az MNL Zala Megyei Levéltárával közösen szervezett várostörténeti konferencia is.

A megjelenteket dr. Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgató-helyettese köszöntötte, majd Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg a konferenciát, kiemelve, hogy e rendezvény része a város és a levéltár többéves – Zalaegerszeg monográfiájának előkészítését célzó – közös kutatási programjának. A dr. Gyimesi Endre ny. c. levéltár-igazgató, városunk korábbi polgármestere és országgyűlési képviselője elnökletével megtartott konferencia első két előadása Zalaegerszeg mezőváros 18-19. századi városbírói közül mutatott be néhányat (nem valamennyit, mert szinte évente váltották egymást, és többségükről kevés forrás maradt fenn), majd a hat további előadó a rendezett tanácsú városi rang elnyerésétől, 1885-től kezdődően 1950-ig valamennyi zalaegerszegi polgármester életútját és közéleti tevékenységét felidézte. Hat előadó az MNL Zala Megyei Levéltárának aktív vagy nyugalmazott tudományos munkatársa, kettő pedig a Göcseji Múzeum főmuzeológusa volt. Az előadások nyomán készülő tanulmánykötetet 2018 tavaszán tervezi megjelentetni Zalaegerszeg város önkormányzata.

 

A tudományos konferencia meghívója:

A Zalai Hírlap tudósítása

A ZalaMédia tudósítása

A zalaegerszegi televízió videó-tudósítása

Fotógaléria Zalaegerszeg város honlapján

 

A konferenciát támogatta:

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkörmányzata

 

Utolsó frissítés:

2017.08.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges