„Megszállástól megszállásig" – könyvbemutató és konferencia

2021.06.18.
2021. június 16-án, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának dísztermében került sor a „Megszállástól megszállásig. A második világháború és következményei Zala megyében, 1944–1947” című tudományos konferenciára és könyvbemutatóra.

A rendezvény szakmai szervezője a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára volt, a konferencia megrendezését, valamint a bemutatott könyv elkészítését és kiadását a „TOP-6.9.2-16-ZL1-2017-00001 – A helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen” elnevezésű projekt támogatta.
A rendezvényt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere nyitotta meg, a levelező elnök pedig Dr. Gyimesi Endre, nyug. c. levéltárigazgató (korábbi polgármester és országgyűlési képviselő) volt. A Bakonyi Péter zalai levéltáros által készített, „Megszállók és áldozatok, Zala megye német és szovjet megszállása, a háború polgári áldozatai 1944–1945” című kötetet, mely a megszállás levéltárunkban őrzött közigazgatási dokumentumait és a „civil” áldozatok állami halotti anyakönyvek alapján összeállított személyi adattárát tartalmazza, Dr. Káli Csaba igazgató-helyettes ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A konferencia előadói közül hárman fővárosi tudományos intézmények, ketten zalaegerszegi közgyűjtemények, négyen pedig levéltárunk munkatársai voltak. Illésfalvi Péter, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze a Nagykanizsán 1944 decemberében felállított „Bakony” karhatalmi ezred szervezéséről és 1944/1945. évi tevékenységéről, Dr. Számvéber Norbert alezredes, a Hadtörténelmi Levéltár igazgatója a Zala megyében 1945 tavaszán lezajlott német és szovjet hadműveletekről, Dr. Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője pedig a Zala megyében 1945-ben létesített szovjet hadifogolytáborokról, pontosabban gyűjtőtáborokról beszélt. Dr. Cseh Valentin, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum történésze a zalai olajipar 1944–1945. évi helyzetéről, míg Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a zalai leventék 1944/1945-ben elszenvedett viszontagságairól tartott előadást. A konferencián az alábbi munkatársak képviselték levéltárunkat: Simon Beáta levéltári könyvtáros a Zala megyében 1942–1945-ben működő hadikórházak történetét, Dr. Paksy Zoltán főlevéltáros a nyilas uralom Zala megyei eseményeit és jellemzőit, Dr. Káli Csaba igazgató-helyettes Zala megye 1945-től 1947-ig tartó szovjet megszállását mutatta be, illetve foglalta össze, végül Bakonyi Péter levéltáros összegezte az 1945. évi szovjet megszállás Zala megyei polgári áldozataira vonatkozó kutatásait.

A Zalai Hírlap tudósítása – A második világháború utolsó évéről szólt a zalaegerszegi konferencia

A ZalaMédia tudósítása Katonai veszteségek, civil áldozatok

Tudósítás Zalaegerszeg város honlapján

Képgaléria Zalaegerszeg város honlapján Konferencia és kötetbemutató

A konferencia programja

A bemutatott könyv borítója

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiadvány kizárólag zalaegerszegi lakcímmel rendelkező érdeklődők által igényelhető,
korlátozott példányszámban, a készlet erejéig az alábbi elérhetőségeken:

Kvártélyház Jegypénztár és Információ
Zalaegerszeg, Dísz tér
Tel.: +36-20-441-0659
E-mail: info@kvartelyhaz.hu

 

Utolsó frissítés:

2021.07.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges