Konferencia Deák Ferenc és kortársai kapcsolatáról

2023.10.20.
Deák Ferenc születésének 220. évfordulója alkalmából, 2023. október 18-án a Zalaegerszegi Törvényszék dísztermében – Zala vármegye egykori közgyűléseinek és Deák reformkori munkásságának helyszínén – került sor a „Szokatlan hódolat ez...” című tudományos konferenciára, mely az utóbbi évek kutatásai alapján Deák Ferenc és kortársai kapcsolatát vizsgálta.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és az MNL Zala Vármegyei Levéltára által szervezett rendezvény a Zalaegerszegi Törvényszék és a Magyar Jogászegylet Zalai Megyei Szervezete együttműködésével, az Országos Bírói Hivatal, Zalaegerszeg MJV polgármestere, a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány és a Degré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány támogatásával valósult meg.

A konferenciát dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke nyitotta meg, majd Balaicz Zoltán polgármesteri köszöntőjét követően dr. Gyimesi Endre, a zalai levéltár nyugalmazott igazgatója elnökölt az ülésen, melyen tíz előadás hangzott el. A fővárosi és szegedi tudományos intézmények ismert, rangos történészei, valamint más zalaegerszegi közgyűjtemények kutatói mellett előadást tartott az MNL Zala Vármegyei Levéltárának két munkatársa is. Bekő Tamás levéltáros asszisztens a Deák család 1808-tól 1838-ig tartó örökösödési peréről, illetve abban Deák Ferenc szerepéről, míg Molnár András igazgató-helyettes „Ő nékem atyám, testvérem, barátom volt” címmel Deák Antal és Deák Ferenc kapcsolatának első harminc esztendejéről beszélt. A konferencia előadásai a tervek szerint a jövő évben tanulmánykötetben látnak majd napvilágot.

 

A konferencia meghívója

 

A Zalai Hírlap beszámolója: Tudományos konferenciát rendeztek a 220 éve született Deák Ferenc munkássága tiszteletére

A ZalaMédia tudósítása: Deák és kortársai a legújabb kutatások tükrében

A Zalai Hírlap fotógalériája

Fotógaléria Zalaegerszeg város portálján

 

Utolsó frissítés:

2023.11.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges