Előadások a "Betyárvilág" műhelykonferencián

2017.05.09.
A Thúry György Múzeum Balatoni Múzeumban bemutatott „Nincsen énnekem varrott dunyhám”. Betyárok és betyár élet Zalában c. időszaki kiállításához kapcsolódóan 2017. május 4-én munkatársaink részvételével műhelykonferenciát tartottak Keszthelyen.

A népszerű kiállítás a Dunántúlon hírhedtté vált betyárok életét idézi fel. A kiállított tárgyak között pásztorfaragások, betyárfegyverek, a raboskodáshoz kapcsolódó deres, kaloda is megtekinthető. A látogatók megismerkedhetnek a betyárok viseletével, életük helyszíneit nádkunyhó, csárdabelső eleveníti fel. Bekő Tamás segédlevéltáros kollégánk levéltári dokumentumokkal, korabeli körözvényekkel, hirdetményekkel gazdagította a kiállítást, levéltári szakmai tapasztalataival segítette Gyanó Szilvia néprajzkutató munkáját.

A konferencián Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Az előadók a Balatoni Múzeum, az MNL Zala Megyei Levéltára és a Halis István Városi Könyvtár munkatársai voltak. Bekő Tamás Patkó-rejtély. Egy titokzatos dunántúli rablóvezér élete és halála címmel ismertette a híres betyár valódi kilétére vonatkozó, a korábbi ismereteket megcáfoló új kutatási eredményeit, melyeket levéltári dokumentumokról, anyakönyvi bejegyzésekről készített képek kivetítésével támasztott alá. A témáról írt bővebb tanulmánya a Zalai Múzeum következő számában lesz olvasható, melyhez Simon Beáta levéltári könyvtáros készített Patkó-bibliográfiát, összegyűjtve a korabeli sajtó híreit is. Simon Beáta a bibliográfia-készítés tapasztalatait felhasználva és kiegészítve A betyár élete a sajtóban címmel tartott előadást, dunántúli és zalai példákkal illusztrálva, hogyan alakult a betyár realista és romantikus képe az újságokban a 19. század elejétől a 20. sz. első feléig.

A műhelykonferencia céljának megfelelően lehetőséget biztosított a szakmai kapcsolatok ápolására, építésére, az előadások között és után kötetlen beszélgetés, élénk eszmecsere alakult ki a Zala és Somogy megye múzeumaiból, levéltáraiból összegyűlt szakemberek között.

Utolsó frissítés:

2017.05.30.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges