Deák Antal hagyatéka – könyvbemutató várostörténeti konferencián

2021.11.05.
2021. október 29-én, a zalaegerszegi Arany Bárány Hotel Télikertjében rendezett várostörténeti konferencia kezdetén került sor a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának igazgatója, Molnár András „Deák Antal hagyatéka. Egy ellenzéki politikus Zala megyében, 1789–1842” című könyvének bemutatójára.

A konferencia megrendezését, valamint a Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója által élményszerűen bemutatott, illetve az olvasók figyelmébe ajánlott könyv elkészítését és kiadását a „TOP-6.9.2-16-ZL1-2017-00001 – A helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen” elnevezésű projekt támogatta.

Deák Antal mindeddig méltatlanul elfeledett, illetve elhanyagolt alakja volt a magyar reformkor és Zala megye történetének. 1809-ben a zalai nemesi felkelő lovasezred tisztjeként szolgált, 1810-től alszolgabíró, 1817-től 1821-ig pedig főszolgabíró volt Zala megye Kapornaki járásában. 1825–1827-ben, 1830-ban és 1832–1833-ban Zala országgyűlési követeként vett részt a pozsonyi diétán, ahol az úgynevezett „rendi-sérelmi” ellenzék meghatározó egyéniségei közé tartozott. Noha az 1820-as évek második felében és az 1830-as évek elején – a nemesi alkotmányt védelmező, mérsékelt reformerként – Zala vármegye és a pozsonyi országgyűlések politikai életének egyik elismert, köztiszteletben álló személyisége volt (1828-tól 1831-ig megyéje első alispáni tisztségét is betöltötte), később háttérbe szorult a magyar reformellenzék egyik legkiemelkedőbb vezetőjévé váló öccse, Deák Ferenc mögött.

Deák Antal életrajzának elkészítését elsősorban az tette lehetővé és aktuálissá, hogy sok évtizedes lappangás után előkerültek és kutathatóvá váltak a sógorához, Oszterhueber Józsefhez írt, elveszettnek hitt, kiadatlan – túlnyomórészt a pozsonyi diétán született – levelei, melyek a legfontosabb és leghitelesebb forrásai magánéletének, politikai gondolkodásának és közéleti tevékenységének egyaránt. A hiánypótló életrajzi kötet egyes fejezetei többnyire időrendben, kisebb részben tematikai egységekben dolgozzák fel Deák Antal pályafutását. A kismonográfia teljességre törekvően mutatja be az idősebb Deák fivér magánéletének és politikai munkásságának valamennyi Zala megyei vonatkozását, pozsonyi, országgyűlési tevékenységével és mindennapjaival azonban – terjedelmi korlátok miatt – csak vázlatosan foglalkozik.

A Zalai Hírlap tudósítása: Várostörténeti konferencia Zalaegerszeg múltjáról

A ZalaMédia tudósítása: A mezőváros múltjától a kaszaházi strandig

Képgaléria Zalaegerszeg város honlapján: Várostörténeti konferencia

 

A bemutatott könyv borítója

 

A kiadvány kizárólag zalaegerszegi lakcímmel rendelkező érdeklődők által igényelhető, korlátozott példányszámban, a készlet erejéig az alábbi elérhetőségeken:
Kvártélyház Jegypénztár és Információ
Zalaegerszeg, Dísz tér
Tel.: +36-20-441-0659
E-mail: info@kvartelyhaz.hu

 

Utolsó frissítés:

2021.12.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges