Új Szerzeményeink című időszakos kiállítás

2020.11.06.
Az Új Szerzeményeink c. időszakos kiállításunk 2020. szeptember 12. – 2020. december 31. között munkanapokon nyitvatartási időben egyénileg a járványügyi szabályok betartásával látogatható.

„Van-e regény – vagy más egyéb – e földön, ami egy fényképalbum epikai bőségével felérne?” írta Günter Grass a mindennapi élet kultusz-tárgyává váló fotóalbumokról, amelyek a családi összetartozás szimbólumai voltak, de ezen túl általában a kronológiát követve egyfajta család-történetet is mesélnek. Értékes dokumentumok (naplók, családi levelezések, hagyatéki iratok, a családtagok hivatásával, munkájával kapcsolatos hagyatékok) rejtőznek családoknál, amelyek helyszíneken és eseményeken keresztül kapcsolódnak a kollektív történelemhez. A Veszprém Megyei Levéltár új időszaki kiállítása ezekből a Levéltárnak ajándékozott magániratokból mutat be nyolc kiválasztott családi és személyi hagyatékot a maguk sokszínűségében.

Az elmúlt évek magánirat gyarapodásai közül egy-egy tárlót szenteltünk többek között a veszprémi orgonakészítő és zongorahangoló Roland család hagyatékának, a Liptó és Trencsén vármegye ősi családjaként Trianon után Veszprémbe került Pongrácz családnak és a Zirc melletti Nagyesztergárról és Kardosrétről származó Ányos és Walla családnak.
A személyi hagyatékok közül bemutatjuk a nemrég elhunyt Urbán Gusztávné (született Walla Katalin) könyvtáros, a zirci Reguly Antal Műemlékkönyvtár korábbi vezetőjének személyes relikviáit, Veress D. Csaba tanár, történész, író muzeológusi munkájának, család-, hely- és hadtörténeti kutatásainak dokumentumait. A város régészeti és építészeti örökségét gondozó és feldolgozó Balassa László építész és műemlékvédelmi szakmérnök szakmai hagyatékából a veszprémi vár építéstörténetére, régészeti feltárására vonatkozó irataiból válogattunk. Tímár Veronika népművelő, közművelődési szakértő közgyűjteménybe adott irataiból Veszprém megye nemzetközi kapcsolatainak sokszínűsége rajzolódik ki, míg Dióssy László agrármérnök, Veszprém rendszerváltás utáni polgármesterének ajándéka a város sokrétű kultúr-diplomáciai kapcsolatait dokumentálja. Külön érdekesség, hogy három egymással barátságban és alkotói közösségben élő művész, író, költő, irodalomtörténész hagyatéka került Levéltárunkba. A rangidős Harmath István tanár, író szenvedélyes helyismereti kutató személyes dokumentumaiból és a táj irodalomtörténetével foglalkozó munkáiból válogattunk, tanítványa Szokoly Tamás költő, népművelő, tanár, színházi rendező színes életútjának állomásait villantjuk fel, Botár Attila költő műfordító személyes és szakmai levelezésébe nyújtunk bepillantást.

A kiállítás a vidéki városok (jelesül Veszprém) polgári értelmiségének gondolkodását, mentalitását, életmódját, törekvéseit, kapcsolódási pontjait mutatja be és szeretné felhívni a figyelmet a személyi és családi hagyatékok megőrzésének fontosságára.

Utolsó frissítés:

2020.11.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges