Trianon emléknap IX. – Sorshúzás, önként jelentkezés vagy valami más? – Mítosz és valóság a trianoni békeszerződés aláírása és aláírói körül (előadás)

2018.05.31.
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Trianon emléknapjára, melynek keretében Dr. Vizi László Tamás, tanszékvezető főiskolai tanár (Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár): "Sorshúzás, önként jelentkezés vagy valami más? – Mítosz és valóság a trianoni békeszerződés aláírása és aláírói körül" című előadását hallgathatják meg, 2018. június 6-án (szerda) 16. 00 órakor, levéltárunk dísztermében (8200 Veszprém, Török Ignác utca 1.).

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet!

Beszámoló az MNL Veszprém Megyei Levéltára 9. Trianon emléknapjáról
(MNL Veszprém Megyei Levéltára, 2018. június 6.)

A levéltár 2010-ben rendezte meg első alkalommal a Trianon emléknapot. A korábbi években sor került előadásokra, filmvetítésekre, kerekasztal-beszélgetésekre, könyvbemutatóra. Az immár kilencedik alkalommal megszervezett idei programunk keretében egy előadást hallgathatott meg a szép számmal megjelent közönség. Dr. Vizi László tanszékvezető főiskolai tanár Sorshúzás, önként jelentkezés vagy valami más, Mítosz és valóság a trianoni békeszerződés aláírása és aláírói körül címmel megtartott előadása egy apró, de mind a korban, mind azóta is annál nagyobb jelentőségű mozzanat körülményeit mutatta be. Középiskolai tanulmányainkból mindannyian tudhatjuk, hogy a békeszerződés szövegét Benárd Ágost és Drasche-Lázár Alfréd látta el kézjegyével. De kik is voltak ők, milyen szerepet játszottak a korabeli Magyarországon, illetve milyen életpályát futottak be a későbbiekben? Miért pont ők látták el kézjegyükkel a szerződést? Hogy történt a delegáció tagjainak a kiválasztása, milyen szempontok játszottak szerepet az aláírók kijelölésénél? Milyen történetek – mítoszok – keletkeztek az aláírás után az aláírókkal, szerepükkel kapcsolatban? Többek közt ezekre a kérdésekre kaptunk válaszokat a jól felépített és érdekes előadásból. Akik elmulasztották a rendezvényt, az előadás hanganyagát az alábbi linken meghallgathatják.

A rendezvényről készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/ix_trianon_emleknap

A rendezvényről készült hangfelvételt letölthetik és meghallgathatják alább, a csatolt állományok között!

Utolsó frissítés:

2018.06.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges