Sublótba zárt háború az interneten

2019.01.31.
Az első világháborúhoz kapcsolódó, több évtizedig fiókban rejtőző dokumentumokról készült adatbázisát az Első Világháborús Emlékbizottság támogatásával az interneten is kereshetővé tette a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára.

Veszprém város közgyűjteményi intézményei az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke, Porga Gyula polgármester felhívására 2014 januárja óta gyűjtik a veszprémi lakosság tulajdonában található első világháborús emlékeket, amelyek a háború veszprémi vagy Veszprémből elszármazott résztvevőihez kapcsolódnak. A gyűjtés eredményeként levéltárunkhoz az elmúlt években közel ezer dokumentum érkezett, néhány különleges, főleg a hadifogsághoz kapcsolható apróbb tárgy kíséretében. A Levéltárhoz hasonlóan a veszprémi társintézményekhez, a Laczkó Dezső Múzeumhoz és az Eötvös Károly Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményéhez is szép számmal érkeztek adományok.
Mindezen dokumentumok képezték az alapját a 2015 őszétől 2017 tavaszáig tartó, Sublótba zárt háború című kiállításunknak és a vele párhuzamosan útjára indított, hat molinóból álló vándorkiállításnak. A Veszprémhez kötődő katonák személyes iratainak, fényképeinek és tárgyainak közzétételével alkalom nyílt arra, hogy személyes ismerőseink, városunk néhány egykori lakosának sorsát felelevenítve emlékezzünk meg a világháború hőseiről. 
A fenti eseményeken természetesen nem volt lehetőség minden dokumentum bemutatására, a nemrég elérhetővé vált adatbázis azonban interneten keresztül mindenki számára hozzáférhetővé teszi azok digitális másolatát. A sokáig otthoni fiókokban lapuló, gyakran a szakemberek számára is ismeretlen beérkezett dokumentumok között az adatközlők által megadott információk alapján szabadszavas kereső segítségével böngészhetünk, de lehetőségünk van a keresést különböző kategóriákra (pl. nevekre, helyszínekre, időpontokra) szűkítve is megadni.
A kereshető adatbázis publikálásával a Veszprém megyén kívüli közönség érdeklődésére is számítunk, bízunk benne, hogy több kutatási terület képviselői is értékes dokumentumokra bukkannak benne.   

Az adatbázis az alábbi linken érhető el:
http://188.142.225.17:8081/ivh.php

Utolsó frissítés:

2019.05.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges