Online beiratkozás és iratkikérés a Veszprém Megyei Levéltár kutatószolgálatán

2021.01.06.
A Magyar Nemzeti Levéltár 2021. január 1-től az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül, online fogadja a leadott kutatási kérelmeket. A Veszprém Megyei Levéltár esetében online iratkikérésre is lehetőség nyílt. Az ELP használata elsősorban a kutatók minél hatékonyabb és kényelmesebb kiszolgálását teszi majd lehetővé. Kutatóinkat arra kívánjuk ösztönözni, hogy éljenek az online levéltári lehetőségekkel.

A regisztrációt és a kérések leadását végezhetik otthonról vagy levéltárunk kutatóterméből, kutatószolgálatunk munkatársainak segítségével.
Az ELP-on történő regisztrációról és a beiratkozásról itt tájékozódhatnak.

Felhívjuk kutatóink figyelmét, hogy ha bármikor korábban már regisztráltak az Elektronikus Levéltári Portálra, semmiképpen ne regisztráljanak újra, hanem jelentkezzenek be az akkor megadott e-mail címmel! Ha nem emlékeznek a korábbi jelszavukra, kérjük, használják a jelszóemlékeztető funkciót.

Korábban már regisztrált és beiratkozott kutatóink kutatói adatlapjuk megújításával tudnak az aktuális évre beiratkozni, a következők szerint: a képernyő jobb felső sarkában található nevükre kattintva, majd a Kutatói adatlapok gomb megnyomása után megújíthatják korábbi adatlapjukat, vagy újat adhatnak le.

Munkatársaink ezt követően hozzák létre az aktuális évre szóló Látogatójegyet, melynek elkészülte után a kutató státusza aktiválódik (újabb belépést követően a jobb felső sarokban az MNL gomb zöld színűre vált), és jogosult lesz kéréseket leadni.

Esetleges kérdéseik megválaszolása, illetve konzultáció érdekében keressék munkatársunkat a kutatoszolgalat.veml@mnl.gov.hu címen.

Köszönjük együttműködésüket!

Az online kikérés menete

FONTOS: Kérést leadni csak a pontos jelzet ismeretében lehet. Ha a pontos jelzet meghatározásában segítségre van szüksége, kérjük, írjon e-mailt a kutatószolgálat munkatársai számára, (kutatoszolgalat.veml@mnl.gov.hu), akik készséggel segítenek ennek meghatározásában!
Ha tudja a pontos jelzetet, jelentkezzen be e-mail címével és jelszavával a www.eleveltar.hu oldalra. Válassza ki a keresett dokumentumot egyszerű vagy összetett kereséssel, esetleg a fastruktúrán belüli böngészéssel. (Utóbbi a főoldalon a Részletes keresésre, majd a Böngészés a levéltári struktúrában gombra kattintva érhető el.)

Tipp: A Kereséssel kapcsolatban további információkat a Súgóban talál.

Kattintson az iratanyag mellett található Kosárba helyezés ikonra, amivel az iratanyag az Ön kosarába kerül.

A kosár tartalma megtekinthető a jobb felső sarokban a név mellett látható Kosár ikonra kattintva. A Kosárról további információkat a Súgóban talál. Kérését a Tovább a kérésleadáshoz lehetőségre kattintva tudja elküldeni nekünk. Kérésének leadásakor beállíthatja a dátumot, hogy ha a rendszer által – az előkészítési időt figyelembe véve – beállított időpont után jön a levéltárba, mikorra kéri az iratanyagot kutatásra.

Fontos, hogy időpontot továbbra is e-mailben kell foglalni a kutatoszolgalat.veml@mnl.gov.hu-ra címzett levélben.

Mire kell figyelni a kérés leadásakor?

Előfordulhat, hogy a kutatni kívánt iratanyag nagyobb levéltári egységre (fond, állag stb.) mutat, további jelzetelem nélkül. Ebben az esetben kérjük, hogy a kérés leadása előtt használja a kosarában lévő Megjegyzések rovatot a jelzet további pontosítására!

Ha egyszerre több anyagot kérne ki, mint amennyit a Kutatási Szabályzat enged, a rendszer nem engedi elküldeni a kéréseit. Kérjük, minden esetben figyelje a súlyszámokat! (A teljesíthetőséget a Leadott kéréseknél egy színes csík is jelzi. Ha a csík piros színű, többet már nem lehet kikérni.)

Kutatótermenként 20 összsúlyszámú kérést lehet leadni. Az egyes iratok súlyszáma 1, a doboznyi/csomónyi leírási egységeké 5, az egyes iratoknál nagyobb, de raktári egységeknél (doboznál/csomónál) kisebb leírási egységeké 2. Egyszerre tehát 20 iratot, vagy 4 dobozt/csomót, vagy 10 iratnál nagyobb, de csomónál kisebb leírási egységet lehet online kikérni.

Kéréseinek státuszát (például azt, hogy megérkezett-e a kutatóterembe) vagy korábban leadott kéréseit a jobb felső sarok ú.n. hamburger menüjében lévő Leadott kérések gombjára kattintva tekintheti meg. (További információkat a Leadott kérések menüpontról a Súgóban talál.)

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára eredményes kutatást kíván!
 

Utolsó frissítés:

2022.04.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges