Jutasi Őrmester túra állomása levéltárunkban

2019.06.10.
Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Veszprémi Helyőrség katonai alakulatai rendezték meg a város katonai múltjának emléket állító Jutasi Őrmester túrát elsősorban veszprémi általános és középiskolás diákoknak.

A túra egyik állomása a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára volt. A levéltár épületébe – az egykori Jutasi Honvéd Csapataltisztképző Intézet főépülete – érkező csapatokat Fekete Tamás és Nagy Balázs Vince főlevéltárosok fogadták, akik a veszprémi altisztképzés történetéről tartottak a diákoknak rövid előadást.

Az idei évben is minden iskolás korosztályból részt vettek a programban, 9 általános iskolából és 7 középiskolából 733 fő diák regisztrált. A veszprémi iskolák mellett vidéki iskolák is jelentkeztek a túrára, a Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és a Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola, összesen 57 fővel. A túra kezdő és célállomása a veszprémi Szentháromság tér volt, ahonnan 34 csoport indult, az általános iskolások a 8,5 km-es, a középiskolások pedig a 13,5 km-es távot teljesítették.

A versenyen az alábbi iskolák, intézmények képviseltették magukat: a VSZC „SÉF”Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma, a VSZC Jendrassik-Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Vetési Albert Gimnázium, a Davidikum Középiskolai Kollégium, a Lovassy László Gimnázium, a Noszlopy Gáspár Gimnázium, a Padányi Biró Márton Katolikus Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola, a Dózsa György Általános Iskola, a Cholnoky Jenő Általános Iskola, a Hriszto Botev Általános Iskola,a Rózsa Úti Általános Iskola, a Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola, a Gyulaffy László Általános Iskola (Gyulafirátót) és a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola.

A résztvevőknek a különböző állomásokon látottak és hallottak alapján kellett választ adniuk kérdésekre, de egyes állomásokon fizikai próbatételek is a verseny részét képezték.
A legjobban teljesítő csapatok sportfelszerelésekre fordítható vásárlási utalványokkal gazdagodtak. Reméljük, hogy a túrát teljesítő diákok sok új és érdekes ismerethez jutottak Veszprém város katonai múltjával és jelenével kapcsolatban.

Az eseményről készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/jutasi_ormester_tura_allomasa_leveltarunkban

Utolsó frissítés:

2019.07.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges