Jutasi Őrmester túra 2018

2018.06.21.
Június 13-án rendezte meg Veszprém Város Önkormányzata, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Veszprémi helyőrség a város katonai múltjának emléket állító Jutasi Őrmester Túrát elsősorban a helyi általános és középiskolás diákoknak.

Ennek lebonyolításában a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára is részt vett, egyrészt mint megyei közgyűjtemény, másrészt mint a Jutasi Honvéd Csapataltisztképző Intézet egykori épületének jelenlegi működtetője.
A versenyen az alábbi iskolák, intézmények képviseltették magukat: a Hriszto Botev Általános Iskola, a Táncsics Mihály Szakközépiskola, a Séf Szakképző Iskola, a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola, a Jendrassik-Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Davidikum Középiskolai Kollégium (Túraszakköre), a Simonyi Zsigmond Általános Iskola, a Báthory István Általános Iskola, a Lovassy László Gimnázium, a Noszlopy Gáspár Gimnázium, az Ipari Szakgimnázium, a Rózsa Úti Általános Iskola, valamint a Lőrincze Lajos Általános Iskola (Szentgálról), a Gyulaffy László Általános Iskola (Gyulafirátótról) és az Ady Endre Szakképző Iskola Kadétiskolája (Szekszárdról). A túrán összesen 460 diák és 26 pedagógus vett részt. Kísérőként a csapatokkal tartott a Jutasi Altisztképző Intézet jogutódja, a Szentendrei Honvéd Altiszti Akadémia 11 hallgatója is.
A résztvevőknek a különböző állomásokon látottak és hallottak alapján kellett válaszolniuk a versenyprogramban feltett kérdésekre, de egyes állomásokon fizikai próbatételek (pl. kézigránátdobás) is a versenyprogram részét képezték.
A Megyei Levéltár épületében az érkező csapatokat Nagy Balázs Vince és Barta Tamás levéltárosok fogadták. Beszéltek a résztvevő diákoknak az épület múltjáról, az Altisztképző keletkezéséről és megszűnéséről, valamint arról, miért volt szükség a két világháború közötti Magyar Honvédségben arra, hogy az altisztek is magasan képzettek legyenek, illetve hogyan látta a szerepüket a vezérkar. Az előadók pár szóval kitértek az épület utótörténetére is, elmondták, hogyan került ide a Megyei Levéltár, és milyen feladatokat lát el az intézmény jelenleg.
A szervezés úgy alakult, hogy a két irányból indított csapatok sokszor éppen a Levéltár épületénél találkoztak, ami többször torlódásokhoz vezetett, de a résztvevők ezt türelemmel viselték. Szerencsére az időjárás is megkímélte a versenyzőket a nagy vihartól.
Az általános iskolai kategóriában a versenyt a Simonyi Iskola nyerte, második a Báthory, harmadik helyezett a Gyulaffy Iskola lett.
A középiskolák versenyében a Séf Szakközépiskola végzett az élen, második helyezett lett a Davidikum csapata, a harmadik helyen a Közgazdasági Szakgimnázium versenyzői végeztek.
Különdíjat kaptak a Noszlopy Gimnázium indulói, mint a távot leggyorsabban teljesítő csapat, ezenkívül a Táncsics Gimnázium diákjai, akik a legjobb eredményt érték el a fizikai („honvédelmi”) feladatokban. A harmadik különdíjas a legnagyobb számú csapatot kiállító Jendrassik-Venesz Szakközépiskola lett.
A legjobban teljesítő csapatok sportfelszerelésekre fordítható vásárlási utalványokkal gazdagodtak. Reméljük, hogy a túra résztvevői nem csak a versenyprogramban feltett kérdésekre kaptak választ, hanem ezen kívül is új ismeretekhez jutottak Veszprém város múltjával és jelenével kapcsolatban.

Utolsó frissítés:

2018.10.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges