„Erős hit, erős akarat” – Jutasi Őrmester túra 2023.

2023.06.14.
A Jutasi Őrmester túra nagy hagyományú, civil kezdeményezésre létrejött program, amelynek célja Veszprém egyedülálló természeti, kulturális és katonai értékeinek bemutatása.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprémi Helyőrség katonai alakulatai rendezték meg ebben az évben is a város katonai múltjának emléket állító Jutasi Őrmester túrát elsősorban veszprémi általános és középiskolás diákoknak.

A túra június 8-án került megrendezésre. A Jutasi Őrmester túra egyik állomása a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára volt. A levéltár épületébe – az egykori Jutasi Honvéd Csapataltisztképző Intézet főépülete – érkező csapatokat Grüll Edina segédlevéltáros, Illés Kornélia levéltáros és Nagy Balázs Vince főlevéltáros fogadták, akik a veszprémi altisztképzés történetéről beszéltek a túrát teljesítő diákoknak, valamint bemutatták az állandó épülettörténeti kiállítást.

Az idei évben is minden iskolás korosztályból részt vettek a programban, 10 általános iskolás és 7 középiskolás csapat, összesen 378 fővel.

A versenyen az alábbi iskolák, csapatok képviseltették magukat: Gyulaffy László Általános Iskola, Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Rózsa Úti Általános Iskola, Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Kossuth Lajos Általános Iskola, Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium, Davidikum Középiskolai Kollégium túraszakköre,  a VSZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum, Padányi Katolikus Iskola, VSZC Táncsics Mihály Technikum, VSZC Jendrassik-Venesz Technikum, VSZC Ipari Technikum.

A résztvevőknek a különböző állomásokon látottak és hallottak alapján kellett választ adniuk kérdésekre, de egyes állomásokon katonai, fizikai próbatételek is a verseny részét képezték. A legjobban teljesítő csapatok értékes jutalmakkal gazdagodtak. Reméljük, hogy a túrát teljesítő diákok sok új és érdekes ismerethez jutottak Veszprém város katonai múltjával és jelenével kapcsolatban.

 

Utolsó frissítés:

2023.06.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges