Beszámoló Nagy Szabolcs: 1919-es „kommunista bűnperek” az Észak-Dunántúlon c. kötetének bemutatójáról

2023.07.05.
2023. június 29-én délután 14 órától került sor az MNL Veszprém Vármegyei Levéltárának dísztermében Nagy Szabolcs: 1919-es „kommunista bűnperek” az Észak-Dunántúlon címet viselő monográfiájának bemutatójára.

Boross István levéltár-igazgató köszöntőbeszédében üdvözölte a megjelenteket és a könyv bemutatására és a szerzővel való beszélgetésre meghívott Dr. Ablonczy Balázs történészt, az ELTE BTK habilitált egyetemi docensét. Ezután ismertette, hogy a bemutatandó kötet intézményünk igazgatóhelyettesének, Dr. Nagy Szabolcs doktori disszertációjának könyv alakban történő megjelenése, amelyet a Gondolat Kiadó adott ki.

Dr. Ablonczy Balázs köszöntője után elmesélte a hallgatóságnak, hogy a szerzővel együtt dolgoznak a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoportban, és az évek óta tartó szakmai kapcsolat, illetve a kutatási területeikről lefolytatott hosszú diskurzusaik vezethettek a könyvbemutatóra történő meghívásához. Ezután egy meglehetősen jó hangulatú beszélgetés következett, amely a kötet témaválasztásától és keletkezési körülményeitől indult, majd a könyvben leírt jogtörténeti problémák ismertetésével és az azokra adható válaszokkal, magával a Tanácsköztársaság intézményével kapcsolatban felvethető kérdések részletezésével folytatódott. Dr. Ablonczy Balázs kérdései segítségével a beszélgetés során szó esett egészen az egyes emberektől (akik a Tanácsköztársaság tisztségviselőiként, annak bukása után büntetőperrel néztek szembe), a Veszprém vármegyében történt eseményeken át, a kötet címében is jelölt Észak-Dunántúl területén zajlott különböző ügyekig. A szerző elmondta, hogy a könyvben ismertetett büntetőperek vizsgálatával próbálja bemutatni a korszakban az ezekre adott válaszokat, amelyek megítéléséhez a kommün jogrendjének és joggyakorlatának bemutatásával, illetve a későbbi rendszerváltások eseményeinek párhuzamba állításával nyújt segítséget. A beszélgetés végén említésre került a kutatás lehetséges folytatása, elsősorban a vizsgálódás területének kiszélesítésével.

 

 

Utolsó frissítés:

2023.07.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges