Beszámoló a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat levéltári programjairól

2024.10.07.
A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. A Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz levéltárunk ebben az évben is csatlakozott.

2024. szeptember 21-én, szombaton két időszaki kiállítással, és különleges vezetett épülettúrákkal készültünk a Kulturális Örökség Napjára. A 9, 10, 11 órakor megtartott épülettúráinkra sok érdeklődő eljött.

Az épülettúrákon Tóth Ágnes igazgatóhelyettes, Pákozdi Éva Szilvia levéltári főkönyvtáros és Illés Kornélia levéltáros vezetésével az épülettel (az egykori m. kir. Veszprém-jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet), az épület katonai múltjával és a levéltár kincseivel ismerkedhettek meg vendégeink. A vezetett épülettúrán a levéltár dísztermét, az 1782-ben készített vármegyei levéltári szekrényt, a levéltár modern oktatótermét, a 19. században készített hiteleshelyi szekrényt, a Jutasi Altisztképző múltjáról készített épülettörténeti kiállításunkat, a kutatószolgálatot, raktárakat nézhették meg a hozzánk ellátogatók. Az igazgatói irodában Boross István, levéltárunk igazgatója fogadta a vendégeket, akik Veszprém város 19. század első felében készített levéltári szekrényét, valamint több értékes oklevelet is megcsodálhattak.

Az épülettúrák után két kiállítás szakmai vezetéssel való megtekintésére is lehetőséget biztosítottunk. A levéltár dísztermében a Város a városban - a „Haszkovó” című várostörténeti kiállításunkat nézhették meg vendégeink kiegészítve a Veszprémi Kaleidoszkóp fotógyűjteményünkből válogatott digitális fotókkal. A levéltár folyosóján pedig „Az altisztképzés múltja és jelene” című hadtörténeti kiállítást tekinthették meg az érdeklődők. A Honvédelmi Minisztérium által támogatott, a Jutas 100 programsorozatra készített kiállítás méltó emléket állít a veszprémi altisztképzés 100 évvel ezelőtti elindulásának is. A kiállításokat Nagy Balázs Vince főlevéltáros mutatta be, aki a kiállítások hátteréről, a téma kiválasztásáról, a korszak történeti hátteréről is beszélt az érdeklődőknek.

Reméljük, hogy mindenki, aki ezen a napon ellátogatott hozzánk, pozitív élményekkel és a levéltárról kapott sok érdekes információval gazdagodott.

 

Utolsó frissítés:

2024.10.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges